Чувствам се ужасно и изпитвам постоянно лична отговорност, защото съм руснак. Това казва за руската инвазия в Украйна собственикът на веригата магазини “Берьозка” Виктор Букаревич в интервю за “Медиапул”. Той е във Варна и активно помага на украинските бежанци у нас.
Букаревич не разбира защо има българи, които продължават да вярват на Владимир Путин и руското правителство. Сравнява руския президент с Хитлер, като подчертава, че настоящата война е започнала без повод: “Дори не измислиха някакъв повод, както направи Хитлер, за да започне Втората световна война."
Букаревич казва още, че е изненадан колко всеотдайно помагат българите на украинските бежанци. И призовава държавата бързо да намери начин избягалите от войната да могат да започнат работа: “Те не искат пари от държавата, искат да работят”. Прогнозата му е, че кариерата на Путин е приключила и това е въпрос на време. Убеден е, че руският народ ще реагира, когато на хората им се изпразнят хладилниците. За последно е бил в Москва на 10 февруари. Тогава средната заплата в Москва е била равностойна на 1200 лв. В момента се е обезценила на 500-600 лв., казва Букаревич.