Руското посолство в София излезе с официална позиция за изрисуването на Паметника на съветската армия в София. Една от фигурите на монумента осъмна в цветовете на украинското знаме рано сутринта на 9 май - Деня на Европа.
"Преди няколко дни след тържествените мероприятия в България, включително в София, посветени на Деня на Победата и подвига на съветските воини, спасили света от германския нацизъм, беше осквернен паметник на български антифашисти в Борисовата градина. Украинските вандали, които са направили това, са искали да кажат, че за тях жертвите сред участниците на българското антифашистко движение нямат никаква ценост. Особено цинично изглежда хитлеристката свастика на централната плоча на мемориала. За съжаление, отбелязваме, че нацизмът все още не е изкоренен в Европа даже с оглед на това, каква цена е платена за победата над него", пишат от дипломатическото представителство на Москва в социалните мрежи.
Все още не е установено категорично кой и как е изрисувал монумента, макар да се появи информация, че за целта е бил използван дрон.
Малко по-късно на 9 май се стигна и до напрежение между хора, които категорично подкрепят идеята за изпращането на военна техника в Украйна и такива – които са против. През цялата нощ в района на паметника имаше засилено полицейско присъствие.
Същият ден беше организирано и шествие, което започна от центъра на София и завърши пред руското посолство. То беше под надслов "Поход срещу руския фашизъм", а организаторите и включилите се изразиха категоричното си несъгласие със случващото се в Украйна. Смята се, че на шествието е имало повече от 15 000 души. То беше посрещнато от малък контрапротест в защита на руските позиции и непробиваем полицейски кордон, който беше обградил посолството. От сградата на самото представителство пък звучаха руски песни и маршове.