Руснаците трескаво питат Google как да напуснат Русия. Руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация. Решението му е продиктувано след серия неуспехи на бойното поле в Украйна през последните няколко седмици.

В сряда сутринта

В сряда сутринта Путин направи първото си обръщение към нацията след нахлуването на войските на Русия в Украйна.“Русия трябва да предприеме необходимите стъпки за защита на суверенитета си”, заяви Путин в обръщението и каза, че за него е станало ясно, че Западът не иска мир между Русия и Украйна."Западът иска да унищожи Русия, ние говорим за защита на територии и Русия”, допълни той

Обращението се очакваше

20-ти септември  "независимите републики" ДНР и ЛНР обявиха, че ще проведат референдум между 23 и 27 септември за присъединяване към Русия. Такива референдуми се готвят и в окупираните територии на Запорожие и Херсон. Междувременно руският парламент одобри законопроект, с който се затягат наказанията за престъпления като дезертьорство и отказ от участие в мобилизация.Експерти предположиха, че Русия се готви да "припознае" резултатите от референдумите, които сама ще организира, да приеме, че гласувалите за присъединяването вече са част от руската федерация и по този повод да обяви пълна мобилизация - като защита на "руската държава" срещу украинските атаки. Ден по-късно вече е факт.

Това накара руснаците

Търсенето на идеи от Google за възможностите за напускане на Руската федерация имаше няколко пика през последната седмица – на 13, 17 и 18 септември, но дори на техния фон във вторник вечерта има видим пик. В trends може да се проследи как популярността на фразата нараства.Руснаците също са търсили и ключови думи като "мобилизация", "как да напусна Русия при мобилизация" и "как да напусна Русия без задграничен паспорт".