Ръстът в броя на работните места в САЩ през юли много надхвърли очакванията. Според официалните данни икономиката е добавила изненадващо 528 000 работни места, опровергавайки всички прогнози за забавяне.

Дори Белият дом се съгласи с повечето икономисти, които прогнозираха, че увеличението ще се забави до едва 250 000 през месеца, което според президента Джо Байдън е част от естественото забавяне след бързото възстановяване на най-голямата икономика в света от пандемичния спад, съобщи АФП.

Междувременно заплатите скочиха - средното почасово заплащане се повиши с 15 цента спрямо юни - което със сигурност ще увеличи опасенията за инфлацията, тъй като Федералният резерв повишава агресивно лихвените проценти, за да охлади икономиката на фона на най-високия ръст на цените от повече от 40 години.

Широкото нарастване на броя на работните места спомогна за намаляване на безработицата до най-ниското ниво отпреди пандемията - 3,5 %, съобщи Министерството на труда. А голямото увеличение на броя на работните места през юни беше ревизирано нагоре.

Общата заетост в неселскостопанския сектор също се е възстановила до равнището си отпреди пандемията, сочат данните.

Наемането на нови служители беше силно изразено в сферата на развлеченията, хотелиерството и ресторантьорството, както и в здравеопазването, които добавиха по 96 000 или повече работни места, докато производството и строителството увеличиха броя си с 32 000 или повече.

В продължение на месеци строителите изпитваха затруднения с намирането на работници, които да отговорят на голямото търсене в строителството, но сега заетостта в сектора се е върнала на нивото си отпреди пандемията, се казва в доклада.