Президентът Байдън остава отворен за възможна среща с руския си колега Владимир Путин, ако нещата се развият в посока, при която такава среща ще бъде сметната за полезна, каза на пресконференция във вторник говорителката на Белия дом Джен Саки. По думите й президентът се среща редовно със съветниците си по национала сигурност относно текущата ситуация около Украйна.

Байдън смята, че дипломацията е най-доброто решение на кризата, увери говорителката, но предупреди, че няма как да са наясно с плановете на Владимир Путин.

На въпрос дали през последната седмица се е променило мнението на президента Байдън, че руската инвазия в Украйна е неизбежна, Саки отговори:

"Щом сме казали, че е неизбежна, тя остава неизбежна."

Тя отказа да разисква нюанси и промени в сериозността на ситуацията, като завърши отговора с риторичен въпрос:

"Неизбежна" е достатъчно силна дума, нали?"

Запитана дали се очакват кибератаки от страна на Русия, както предупреди Департаментът по вътрешна сигурност, тя отговори, че засега администрацията е фокусирана повече върху военните аспекти на проблема с Русия и Украйна.

Саки потвърди решимостта на САЩ да изпълнят задълженията си на съюзник към страните от НАТО. Тя подчерта защитният характер на този военен съюз и че именно в този контекст е взето решението за поставяне в готовност на американски войници, които да реагират при нужда.