Съдебният спор между Саша Барън Коен и неуспелия кандидат за Сената Рой Мур най-накрая приключи. Комикът победи в съдебното дело за клевета на стойност 95 млн. долара, заведено от Мур, който твърди, че е бил подмамен да участва в телевизионна изява, която сатиризира обвиненията в сексуални посегателства срещу него. С единодушно гласуване миналата седмица състав от трима съдии от Втория окръжен апелативен съд на САЩ потвърди решението от 2021 г. на съдията от Окръжния съд на САЩ Джон П. Кронан, който първоначално отхвърли иска, след като установи, че политикът е подписал споразумение за съгласие, изключващо претенциите му.

"Разгледахме останалите аргументи на ищците и стигнахме до заключението, че те са неоснователни", заявиха съдиите от щата Ню Йорк, съобщава Deadline.

Заставайки на страната на популярния британски актьор, апелативният съд заявява, че "Коя е Америка?" е ясно замислен като комедия и че никой разумен зрител не би заключил друго. След постановяването на решението адвокатът на Саша Барън Коен, Ръсел Смит, заяви, че се радва, че несериозният съдебен процес най-накрая е приключил след близо четири години съдебни спорове.

Политикът от Алабама съди Саша Барън Коен след излъчването на политическата му сатира "Коя е Америка?" по Showtime през 2018 г. Сериалът включваше клип, в който 50-годишният Барън се шегуваше с многобройните обвинения на Мур в сексуални посегателства срещу непълнолетни жени, които бяха разкрити по време на кампанията му за Сената през 2017 г. Въпреки че не бяха повдигнати наказателни обвинения срещу Мур, който отричаше да е извършил каквото и да е престъпление, това не попречи на комика да се пошегува с него. В крайна сметка Мур загуби мястото в Сената.

По време на "Коя е Америка?" Саша Барън Коен изобразява фалшив израелски експерт по антитероризъм и бивш агент на разузнаването на име генерал Еран Морад. В образа си той описва измислен "детектор за педофили", преди да интервюира противоречивия републиканец под претекст, че получава награда за подкрепата си за региона. Докато се показват новинарски клипове за обвиненията на Мур в сексуални посегателства, устройството е показано да пищи в близост до политика, което предполага, че той е педофил.

Въпреки че Мур е подписал договор за разкриване на информация, преди да се появи в сериала, той и съпругата му заведоха дело срещу Саша Барон Коен, твърдейки, че договорът е неприложим, тъй като е получен под фалшив предлог, съобщи тогава Entertainment Weekly. Но в решението си Вторият окръжен съд заяви, че Мур е подписал отказ от разгласяване преди интервюто, чийто ясен текст го лишава от бъдещи искове за клевета, умишлено причиняване на емоционален стрес и измама. В решението се посочва също, че хуморът е важно средство за законно изразяване и е от основно значение за благосъстоянието на хората, обществото и тяхното управление.

Въпреки това адвокатът на Мур Лари Клайман планира да подаде молба за повторно разглеждане на делото. Говорейки пред CNN, адвокатът заяви, че решението е ужасно дело, което далеч надхвърля станалото с Рой Мур. Той дори предположи, че поне двама от съдиите в състава са застанали на страната на Саша Барън Коен, защото Мур е републиканец. Всички тези съдии са били назначени от президентите демократи Клинтън и Обама.