САЩ предоставят на Киев части за самолети на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), но не изпращат изтребители, заяви говорител на Пентагона на брифинг в петък. Той беше попитан дали САЩ възнамеряват да изпратят американски изтребители на ВСУ.

"Прехвърлихме резервни части и друго оборудване на Украйна, за да може тя да поддържа по-ефективно своите военновъздушни сили, да ги остави в бой... Но ние не сме прехвърлили американски изтребители. Що се отнася до класа "въздух-земя", ние сме се съсредоточили върху безпилотните самолети", каза той.

По-рано в петък координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ са започнали да обмислят доставката на изтребители за Украйна. Говорителят на Министерството на отбраната беше попитан защо администрацията сега обмисля подобна възможност, въпреки че преди това нейни представители бяха заявили, че това би влошило ситуацията.

"За първи път имаме възможност да разгледаме цялостно бъдещите сили на Украйна. В момента все още сме съсредоточени върху продължаващите битки. Това е основната ни грижа. Но ние отделяме време и в крайна сметка отделяме ресурси, за да анализираме и бъдещите способности на силите й, така че това е просто етапът, в който се намираме в момента.  За текущите сражения това не е нещо, което обмисляме", каза служителят, говорейки за изтребителите.

Говорителят на Министерството на отбраната припомни, че САЩ ще прехвърлят на Украйна до 580 безпилотни самолета Phoenix Ghost, като "постоянните им доставки" ще започнат през август.

Унищожаване на HIMARS

Той беше помолен да коментира изявлението на генерал-лейтенант Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната, който заяви, че руските въоръжени сили са унищожили четири пускови установки HIMARS и една транспортна машина с прецизно насочено оръжие между 5 и 20 юли.

"Беше съобщено, че Русия е унищожила четири HIMARS. Въз основа на консултациите ни с украинската страна от тази сутрин това не е вярно", твърди служителят.

Служителят на Пентагона добави, че САЩ се консултират със съюзници и партньори да предоставят на Украйна ракети към съществуващите противокорабни системи Harpoon за защита на Одеса.

Операцията на Русия и стъпките на Запада

В интервю за агенция Синхуа на 30 април руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страните от НАТО правят всичко възможно, за да попречат на Русия да завърши специална военна операция в Украйна чрез политически споразумения. Външният министър заяви, че в Украйна се изпраща непрекъснат поток от оръжия. По думите му всичко това се прави под претекст за "борба с инвазията", докато в действителност САЩ и ЕС възнамеряват да се борят с Русия "до последния украинец" и са абсолютно безразлични към съдбата на Украйна като независим субект на международните отношения.

Преди това Лавров и други руски официални лица също обърнаха внимание на опасността оръжията, доставени от Запада в Украйна, да се разпространят в други региони. Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов често повтаря, че милитаризирането на Украйна от страна на Запада пряко застрашава европейската и световната сигурност. Москва призовава спонсорите на киевския режим да спрат да насърчават кръвопролитията в Украйна и да се замислят сериозно за последиците от действията си, каза дипломатът, коментирайки оръжейните доставки на Запада за Киев.