Съединените щати осъдиха като "непростими" забележките на премиера на Унгария Виктор Орбан, който предупреди да не се създават "народи от смесена раса", предаде АФП. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс цитира изявление на американския пратеник срещу антисемитизма Дебора Липстад, която каза, че "риториката от този характер е непростима", особено около "75 години след Холокоста".

В събота на посещение в Румъния Орбан каза:

„Ние, унгарците, не сме смесена раса... и не искаме да станем смесена раса. Страните, в които се смесват европейци и неевропейци, вече не са нации".

Орбан прави подобни твърдения от години, но последните коментари бяха най-острите досега от страна на крайнодесния политик.

Каталин Чех, евродепутат от опозиционната партия Моментум, каза, че е ужасена от речта на премиера.

„Неговите изявления ни напомнят за време, което мисля, че всички бихме искали да забравим. Те наистина показват истинския цвят на режима“, каза тя.

В Twitter Чех се обърна към хората със смесена раса в Унгария:

„Цветът на кожата ви може да е различен, може да идвате от Европа или извън нея, но вие сте едни от нас и ние се гордеем с вас. Разнообразието укрепва една нация, а не я отслабва.“

Румънският евродепутат Алин Митуца също реагира гневно на коментарите на Орбан.

"Говоренето за расова или етническа "чистота, особено в такъв смесен регион като Централна и Източна Европа, е чисто заблуждаващо и опасно", написа той в Туитър.

Орбан направи скандалното изявление по време на реч в Бъйле Тушнад, Румъния, където преди това представи основните политически идеи или идеологически насоки. Именно там през 2014 г. той каза за първи път, че иска да изгради "нелиберална демокрация" в Унгария.