Съединените щати биха искали да започнат преговори с Русия за замяна на Договора СТАРТ, който изтича през 2026 г., но няма конкретен график за възобновяване на диалога в тази област. Това заяви на брифинг зам-държавният секретар на САЩ по контрола на въоръженията и международната сигурност г-жа Бони Дженкинс.

"Постигнахме напредък, двете големи ядрени сили намалиха ядрените си арсенали. Това е работа, която вършим от няколко години", каза тя. "Надяваме се да получим ново споразумение. Новият договор СТАРТ изтича през 2026 г. Искаме да се върнем на масата на преговорите и да започнем диалог с Русия. Веднага щом те [Русия] действат добросъвестно..., ние нямаме конкретни срокове кога това ще се случи. Това са параметрите, които обмисляме, но нямаме нищо допълнително по този въпрос “

„Имаме желание, визия, но трябва да се справим и с настоящата среда за сигурност. Трябва да продължим да работим върху това в този процес“, добави високопоставената служителка.

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън разпространи изявление по повод откриването в Ню Йорк на Конференцията на ООН за неразпространение на ядрени оръжия в ООН. По-специално той отбелязва, че САЩ са готови да обсъдят с Русия нова система за контрол на въоръженията, която да замени СТАРТ-3.