Вашингтон смята, че налагането на санкции от страна на Пекин срещу председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси е неоправдано. Координаторът по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност (СНС) към Белия дом Джон Кърби заяви това на брифинг за репортери.

"Искам също така ясно да заявя, че САЩ осъждат налагането на санкции от страна на Китай срещу председателя на парламента Пелоси и членовете на нейното семейство. <...> много пъти сме казвали, че тя има право да отиде [в Тайван]", каза той. "Тази стъпка на Пекин е неоправдана", добави Кърби.

"Искам да отбележа, че не всички канали за комуникация между военното ръководство на САЩ и Китай са прекъснати", каза още той.

Белият дом твърди, че САЩ "няма какво да поправят" в отношенията си с Китай.

"Съединените щати няма какво да поправят тук", заяви той, коментирайки изявленията на Китай, че САЩ трябва да предприемат стъпки, за да поправят грешките и да се справят със сериозните последици от посещението на Пелоси. "Наблюдаваме свръхреакция от китайска страна", смята още Кърби.

Вашингтон също така счита решението на КНР да прекрати сътрудничеството със САЩ в областта на изменението на климата за фундаментално безотговорно.

Белият дом заяви, че някои канали за комуникация между американската и китайската армия остават отворени въпреки действията на Пекин.