Директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс заяви, че китайските власти подпомагат Русия по различни начини във войната с Украйна. На форум във Вашингтон тя бе попитана дали Пекин подкрепя или помага на Москва да избегне санкциите, свързани със ситуацията около Украйна.

"Китай просто е в много неудобно положение - опитва се всячески да не заема публично критична позиция спрямо Русия по очевиден и ясен начин, както правят много от нашите съюзници", твърди Хейнс. "В същото време виждаме, че те помагат на Русия по различни начини зад кулисите, понякога по-очевидно или по-малко очевидно".

Хейнс заяви също, че на този етап Вашингтон не вижда възможност Русия и Украйна да сключат мирно споразумение.

"На този етап не виждаме възможност двете страни да сключат мирно споразумение. Мисля, че това е очевидно за всички в момента", посочи тя.

По думите й Вашингтон не вярва, че Русия ще реагира по истински конфронтационен начин на приемането на Финландия и Швеция в Северноатлантическия алианс, но признава, че Москва ще промени баланса на силите в дългосрочен план.

"Що се отнася до реакцията на руснаците, мисля, че очакваме и сме виждали, че те ще проведат информационни кампании по този въпрос, опитвайки се да убедят хората в Швеция и Финландия, че това всъщност ще отслаби тяхната сигурност, а няма да я засили", каза Хейнс, когато беше попитана каква може да бъде реакцията на Москва на разширяването на НАТО.

"Вече видяхме, че те изглежда активно се опитват да оказват натиск върху Швеция и Финландия чрез публични изявления и други действия, свързани с военни средства. Но нищо наистина конфронтиращо. И не смятаме, че това ще доведе до нещо наистина конфронтационно, най-вече защото, честно казано, те (руската страна - бел. ред.) са доста фокусирани върху Украйна и ще бъде трудно да се направи това. В същото време това може да доведе до промяна на позицията им, на военния баланс на силите и други неща в дългосрочен план. Ще видим как ще се развият нещата", заяви директорът на националното разузнаване на САЩ.