Министерството на правосъдието нашумя с изявлението си, че работната група, създадена за конфискация на активите на най-богатите граждани на Русия, е заловила първата си голяма придобивка: Tango, 77-метровата мегаяхта, собственост на санкционирания олигарх Виктор Векселберг. Но поддържането на плавателен съд на стойност около 90 милиона долара, докато Министерството на правосъдието преследва обвинения в банкови измами, пране на пари и нарушения на санкциите Векселберг, както и правните подробности за конфискуването на неправомерно спечелени печалби от предполагаеми престъпления,  означава, че Tango може скоро се озове на дока за унищожаване, за да изплатят феноменалните транспортни разходи за кораб с място за 14 гости и 22 членове на екипажа. яхта Танго Векселберг „Ако поддръжката и съхранението станат непосилно скъпи, правителството може да отиде в съда и да каже „ние искаме да продадем това и да го сведем до пари“, обясни Стефан Касела, бивш федерален прокурор и експерт по конфискация на активи и пари. Векселберг „няма да може да възрази срещу това правителството да продаде яхтата на търг за справедлива пазарна стойност и да го превърне в ликвиден актив. И това се случва много често", обяснява експертът. Миналия месец, след непредизвиканата инвазия на Русия в съседна Украйна, президентът Джо Байдън се зарече в своето обръщение за състоянието на Съюза да се присъедини към европейските съюзници, за да открие и конфискува яхтите, луксозните апартаменти и частните самолети на милиардерите-олигарси, близки до Кремъл. „Идваме за вашите печалби от престъпления“, каза тогава Байдън. Изземването на Tango е първото подобно залавяне на луксозни активи от Федералното бюро за разследване, каза Андрю Адамс, директор на работната група KleptoCapture на Министерството на правосъдието, след конфискацията на яхтата. Но е далеч от последното. яхта танго  векселберг „Днешното задържане на яхтата на Виктор Векселберг, Tango, в Испания е резултат от безпрецедентни многонационални усилия за налагане на санкции на САЩ, насочени към онези елити, които са позволили непровокираната и незаконна инвазия на Русия в Украйна“, каза Адамс тогава. „За онези, които са обвързали богатството си с брутален и беззаконен режим, днешните действия са послание, че тези нации, посветени на върховенството на закона, са еднакво посветени на отделянето на олигарсите от техния опетнен лукс. Това изземване е само началото на работата на Оперативната група в това глобално усилие да накаже онези, които поддържат и продължават да подкрепят тиранията за финансова изгода.

Служители на федералните правоприлагащи органи, запознати с работата на оперативната група, обаче казаха, че впечатляващото залавяне е колкото успех, толкова и усложнение. „Бугати може да се държи под брезент в гараж до приключване на делото“, каза федерален служител на правоприлагащите органи. „Същото не може да се каже за яхта с дължината на футболно игрище". Tango, която според Superyacht Times в момента е 189-ата най-дълга яхта в света и разполага с палуба, плувен басейн с обратен поток, външно кино и салон за масаж, далеч не е най-екстравагантната от яхтите които бяха заловени от международните власти след прилагането на санкциите срещу олигарси, съюзници на Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна. САЩ може да предложат конфискуваните яхти на руски олигарси на търг Dilbar, най-голямата яхта в света по брутен тонаж, беше конфискувана по-рано този месец от Германия. Тя разполага с две хеликоптерни площадки и най-големия плувен басейн, монтиран досега на яхта. Но дори сравнително непретенциозното Tango ще струва малко състояние, за да се поддържа на повърхността. В света на яхтинга правилото за годишните транспортни разходи на кораб с екипаж е приблизително 10 процента от цената на стикера му, като този процент нараства в зависимост от размера, сложността на яхтата и дали в момента е в морето. Мегаяхтите имат десетки членове на екипажа не само за да сервират дайкири на гостите и да сменят чаршафите им, но и за да предпазят кораба от разпадане. Някои от рисковете включват повреда от сол на корпуса и обзавеждането, морска вода, навлизаща в резервоарите за гориво, причинявайки бактериален растеж на „дизелов бъг“ в двигателя, раковини, излагане на слънце и дори екскременти от чайки. Всичко това унищожава яхтите, което означава, че тези прясно иззети активи може да са безполезни в момента, в който делата на собствениците им приключат.

По-голямата част от заловените досега яхти са заловени от чуждестранни правоприлагащи органи.
Но в Съединените щати U.S. Marshals Service често отговаря за поемането на попечителство върху задържаните активи и по закон се изисква да ги поддържа - дори когато яхтата остава акостирала в Real Club Nautico в Палма, Майорка.
САЩ може да предложат конфискуваните яхти на руски олигарси на търг
„Ако правителството я вземе като свое притежание, то е отговорно за разходите за съхранение и поддръжка, докато има междинна продажба“, каза Касела.
Въпреки че понякога работата се предоставя на частен изпълнител, разходите често се покриват от фонд за конфискация на активи, изграден от приходите от конфискувани стоки – неща като часовници и кожи, а не тухли, пари и картечници – които се продават за търговската им стойност. На практика това може да се постигне, като се изиска от собственика на конфискуваното имущество да финансира поддръжката на своя автомобил, лодка или самолет — или като се използват приходите от конфискувани стоки, продадени на търг, за да се поддържат в работно състояние.
Но в случая санкционираните лица не могат да плащат на своите екипажи или такси за акостиране, докато се борят да спечелят обратно своите яхти поради ограничения достъп до собствените си богатства. Това на практика не позволява на Векселберг, чието състояние се оценява на 10 милиарда долара преди въвеждането на санкциите, да плаща приблизително 4 милиона долара годишно, за да поддържа Tango годна за плаване - дори и да иска. И като се има предвид, че Векселберг е отвъд океана и разполага с огромни ресурси, казусът, каза Касела, може да се проточи с години.
Според Luxury Yacht Group, това може да означава, че общите разходи на правителството за пренасяне на Tango могат да се простират до десетки милиони - потенциално дори да надвишават стойността на яхтата. U.S. Marshals Service има възможност да предложи плавателния съд на търг. Парите ще се държат на депозит до разрешаването на случая на Векселберг.
Но международният пазар на суперяхти се срина заедно с останалата част от икономиката на луксозните стоки – покачващите се цени на гориватасе усещат по-силно, когато са необходими 202 000 литра първокласен дизел, за да напълните резервоара на яхтата си – което означава, че потенциалните собственици на мегаяхти могат да направят добра сделка.