Американската администрация се надява, че действията на Конгреса на САЩ ще позволят активите, конфискувани от руски бизнесмени, да бъдат предадени на Украйна. Първият заместник-министър на правосъдието на САЩ Лиза Монако заяви това в сряда, говорейки на форум във Вашингтон.

"Искаме да се опитаме да се доберем до тези активи, независимо под каква форма съществуват: луксозни яхти, банкови сметки или други стоки, самолети, каквото и да е. Ние не изключваме нищо от този списък. Ако успеем да установим, че те (активите - бел. ред.) са свързани с незаконни дейности, с избягване на санкции, тогава от наша гледна точка конфискацията е на дневен ред", поясни първият заместник-ръководител на американското министерство на правосъдието.

"И освен това въпросът е да ги вземем и продадем. Надяваме се, че действията на Конгреса ще направят възможно предоставянето на тези средства ... на народа на Украйна", каза тя.

Монако беше помолена да уточни колко дълъг според нея ще бъде този процес на прехвърляне на активи и дали ще бъде няколко години. Тя отговори, че според нея не става дума за няколко години.