Съединените щати обявиха нов пакет от санкции срещу Русия, насочени срещу ключова руска търговска банка и мрежа от повече от 40 физически и юридически лица, ръководени от санкционирания руски олигарх Константин Малофеев. Това съобщиха от американското Министерство на финансите.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ е идентифицирала физически и юридически лица, участващи в опити за избягване на санкции, наложени от Съединените щати и техните международни партньори срещу Русия.

Санкциите включват руската търговска банка Транскапиталбанк и глобална мрежа от повече от 40 физически и юридически лица, ръководени от санкционирания руски олигарх Константин Малофеев, включително организации, чиято основна мисия е да помагат на руски организации да избягват санкциите на Запада.

Всички организации, собственост на Малофеев с 50 и повече процента, са обект на санкции.

Санкциите ще засегнат компании, работещи в руската индустрия за добив на виртуална валута, която според съобщенията е третата по големина в света - един от най-големите оператори на центрове за данни за копаене на криптовалута BitRiver и 10 от неговите руски дъщерни дружества ще попаднат под санкциите.

Държавният департамент на САЩ налага и визови ограничения за 635 руски граждани, участващи в налагането на репресия и цензура в Русия и в чужбина; участващи в дейности, които застрашават териториалната цялост на Украйна; както и са замесени в нарушения на правата на човека в затвори в контролирани от правителството руски региони на Донбас.

Визовите ограничения ще важат и за трима високопоставени руснаци, както и за 17 души, които според САЩ участват в "подкопаването на демокрацията в Беларус".