Официален представител на САЩ отхвърли твърдението на Русия, че е било набелязано за мишена заседание на украинските военновъздушни сили във Виница при нападение, при което според Киев са загинали 23 души, включително деца.

"Нямам никакви индикации, че някъде наблизо е имало военна цел", заяви пред репортери висш военен служител при условие за анонимност. "Това приличаше на жилищна сграда", каза служителят, който също така потвърди, че Русия е нанесла ракетния удар в четвъртък от подводница.

Включвайки нападението във Виница, служителят изчисли, че 100-150 украински цивилни граждани са били убити при руски удари през последните една-две седмици, позовавайки се на публични доклади.

Виница е централен украински град, разположен на стотици километри от фронтовата линия, който в повечето случаи се радваше на спокойствие след нахлуването на Русия на 24 февруари.

Руското министерство на отбраната заяви, че целта е "среща на командването на украинските военновъздушни сили с представители на чуждестранни доставчици на оръжие".

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди късно в четвъртък, че броят на жертвите вероятно ще нарасне, и заяви:

"Никоя друга държава в света не представлява такава терористична заплаха като Русия" .