Съединените щати подготвят нов кръг от санкции срещу Северна Корея, тъй като Пхенян продължава да разработва забранени ракети и дава сигнали за евентуален нов ядрен опит.

Това заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

"В момента подготвяме нов набор от санкции", заяви той.

Съливан не даде подробности, но заяви, че Вашингтон е решен да използва натиск и дипломация, за да накара Северна Корея да се откаже от ядрения си арсенал.

"Северната звезда" на севернокорейската политика на САЩ на Джо Байдън е денуклеаризацията на Корейския полуостров и тя остава непоколебима в преследването на тази цел, но същевременно е гъвкава в работата с партньорите за начините за нейното постигане, каза той.

Северна Корея заяви, че денуклеаризацията не е на дневен ред, и обвини Съединените щати и техните съюзници, че провеждат "враждебна" политика.

Съливан заяви, че Вашингтон няма лоши намерения към Северна Корея и е отворен за преговори без предварителни условия.

"Пхенян отхвърли този искрен стремеж", каза той.

Последният пакет от американски санкции през октомври беше насочен към две регистрирани в Сингапур компании и една регистрирана на Маршаловите острови фирма.

Според Вашингтон те подкрепят оръжейните програми на Пхенян и неговата армия.

Десетилетията американски санкции не спряха все по-усъвършенстваните програми за ракети и ядрени оръжия на Северна Корея, а Китай и Русия блокираха неотдавнашните усилия за налагане на повече санкции на ООН.

Съливан заяви, че администрацията не си прави илюзии относно предизвикателствата, но САЩ остават ангажирани да държат Северна Корея отговорна.