Американски изтребители два пъти са излитали за прехващане на руски бимбардировачи в близост до Хаваи по-рано този месец. Руските самолети са участвали във военни учения. Най-добите изтребители в света - F-22 Raptor – са били пратени на патрул от базата Пърл Харбър – Хикам, близо до Хонолулу, на 13 и 18 юни в отговор на приближаване на много самолети от руските учения.

Някои медии представиха това като вдигане "под тревога" поради руски самолети край американското въздушно пространство, но военните направиха пояснения, че ситуацията далеч не е била такава и изтребителите са летели повече като предпазна мярка, макар че наистина е имало прихващане на руски бомбардировачи.

Според служители на министерството на отбраната руските самолети не са се приближавали на по-малко от 150 мили (около 240 км) от бреговете на Хаваи.

http://gty.im/1162482295

Те дори не са навлезли в зоната за идентификация край въздушното пространство на САЩ – буферна зона в международното въздушно пространство, създадена за да даде време на защитаващата се страна да прихване нарушителите или пък самолетите, навлезли в нея, да се отклонят безопасно от пътя си към охраняемото въздушно пространство.

Говорител на Индо-тихоокеанското командване на Въоръжените сили на САЩ уточни, че край Хаваи патрулиране се извършва регулярно и че командването не възнамерява да обсъжда методите и тактиките, които употребява.

САЩ многократно са прехващали руски самолети в зоната за идентификация, основно край Аляска. Преди година F-22 на командването на Северноамериканската аерокосмическа отбрана (NORAD) излетяха, за да прихванат две групи руски самолети, които навлязоха в зоната за идентификация и прелетяха на около 12 км от американското въздушно пространство.