Двама прословути джихадисти на „Ислямска държава“, наречени „Бийтълс“, държани в затвор от сирийските кюрди, са преместени в американски арест, съобщи президентът Доналд Тръмп. Стъпката е предприета след турската атака срещу сирийските кюрдски сили, с които САЩ си партнираха в борбата с бойците на „Ислямска държава“. Стъпката е предпазна мярка срещу възможното бягство на пленени бойци по време на офанзивата.

„В случай, че кюрдите или Турция загубят контрол, САЩ вече изведоха 2-ма бойци на ИДИЛ, свързани с обезглавяване в Сирия, известни като„ Бийтълс “, извън тази страна и на сигурно място, контролирано от САЩ“, туитва Тръмп.

Двамата са част от изключително насилствена британска клетка от четирима души, отвличала и измъчвала чужденци, включително журналисти, в разгара на мощта на Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Служител на американската отбрана по-рано потвърди, че са изтеглили в САЩ двама от водещите членове на ИД от кюрдските Сирийски демократични сили, които са държали заловените джихадисти.

"Те са изселени от Сирия и са на сигурно място", заяви официалният служител, без да посочва къде. „Те са задържани в съответствие с военния закон.“

Друг член на джихадистката клетка от четирима души беше убит при атака с дрон, а четвъртият е държан по обвинения в терор в Турция.

Затворниците са обвинени в отвличане и обезглавяване на около 20 заложници, включително американския журналист Джеймс Фоли, който беше убит през 2014 г.

„Извеждаме някои от най-опасните бойци на ИДИЛ и ги отвеждаме на различни места, където е безопасно“, заяви Тръмп в Белия дом. „Ние изтеглихме определен брой бойци на ИДИЛ, които са особено лоши и искахме да сме сигурни, че излизането им ще бъде безпрепятсвено“, каза той.

Този ход е адресиран към един от най-тревожните въпроси за зелената светлина на Тръмп за Турция да нахлуе в Сирия, където кюрдите, дългогодишен партньор на САЩ на бойното поле, се разглеждат като заплаха от Анкара, съюзник в НАТО на Вашингтон.

Сирийските кюрди държат в затвор около 10 000 заловени бойци на ИД.

Държаните от СДС бойци са с около 2 000 чуждестранни гражданства, много от тях от европейски страни, на които отказват да ги върнат.

Тръмп каза, че кюрдите все още държат много от бойците на ИД, но също така заяви, че Турция ще бъде отговорна за тях, ако успеят да избягат.

Кюрдските сили отблъснаха „Ислямска държава“ от последните им територии в източното сирийско село Багуз през март 2019 г.

11 000 кюрдски бойци са убити за пет години във войната за ликвидиране на „халифата“ на ИД, който някога покриваше район с големината на Великобритания в Сирия и Ирак, заявиха кюрдските представители.