Съединените щати създадоха Група за поддържане на сигурността – Украйна или SAG-U, тризвездно командване, което да наблюдава подкрепата за Украйна. Новото съвместно командване на силите ще бъде разположено във Висбаден, Германия, за да се занимава с доставките на оръжие, обучението на персонала и други свързани задачи за конфликта в Украйна.
Съвместното командване ще бъде обслужвано от персонал от всички военни служби. Членовете на тази организация ще бъдат изтеглени от звена и организации в САЩ от всички военни клонове - армия, морски пехотинци, флот и военновъздушни сили. SAG-U ще се координира тясно с Контактната група за отбрана на Украйна – коалиция от 40 държави, които Министерството на отбраната на САЩ създаде, за да подпомага армията на Украйна.
Тя също така ще следи използването, разположението и отчетността на по-модерните оръжия, които се предоставят на Украйна – гарантирайки, че те няма да попаднат в руски ръце или да бъдат отклонени от предназначението си. Припомняме, че противотанкови оръжия попаднаха в руски ръце при сражения в Източна Украйна и по-късно Москва предаде част от тях на Иран за изучаване.
Тази функция за наблюдение може да се изпълнява отчасти от малък екип, разположен в посолството на САЩ в Киев; най-вероятно персонал от, прикрепен към или работещ в координация със Службата на аташето по отбраната.
Преди създаването на SAG-U, 18-ти въздушнодесантен корпус, както и други формации, координираха обучението и оборудването на въоръжените сили на Украйна. 18-ти въздушнодесантен корпус разположи 300 души персонал в Европа през февруари 2022 г. Използването на щаба на 18-ти въздушнодесантен корпус, под командването на генерал-лейтенант Кристофър Донахю, е временно решение и щаба се връща във Форт Браг в края на октомври. Донахю остава в Европа, продължавайки работата си, докато не бъде освободен от новия командир на SAG-U.
Генерал с три звезди вероятно ще бъде номиниран за новото командване. Очаква се звеното да заработи до началото на 2023 г. Генерал-лейтенант Антонио А. Агуто-младши се счита за топ кандидат за позицията като в момента е командир на щабовете на Първа американска армия в Илинойс.
Сегашното ниво на американските войски в Европа е около 100 000; увеличение с 20 000 спрямо предвоенното ниво преди година. Нивото на войските вероятно ще остане същото в продължение на няколко месеца, с продължаващи ротации, за да се осигури сигурност за фронтовите страни от НАТО като Естония, Полша, Латвия и Литва – както и осигуряване на обучение за украинските войски в Полша, Германия и другаде.