Рейнджъри от САЩ са открили човешки крак, плаващ в горещ извор в националния парк Йелоустоун, съобщиха от парковата служба, като предупредиха посетителите да стоят далеч от термалните води. Частичното стъпало се е намирало в обувка в басейна Абис, един от най-дълбоките горещи извори в парка, чиято температура е около 60 градуса по Целзий.

"Продължава разследването на служителите на правоохранителните органи на националния парк Йелоустоун", заявиха от парка. "Доказателствата от разследването до момента сочат, че инцидент с участието на едно лице вероятно се е случил сутринта на 31 юли 2022 г. в Басейн Абис.

Инцидентите не са нещо нечувано в термалните басейни, с които е осеян най-старият национален парк в страната. През 2016 г. млад мъж загина, след като се подхлъзна от дъска и падна в горещ извор в басейна на гейзерите Норис. Миналата година двама души трябваше да бъдат лекувани, след като се опариха от водите в парка.

"Напомняме на посетителите да не излизат от бордюрите и пътеките в термалните зони и да проявяват изключителна предпазливост около термалните елементи", заявиха от парковата служба. "Почвата в хидротермалните зони е крехка и тънка, а точно под повърхността има пареща вода".

Йелоустоун, който миналата година е посрещнал повече от 4,8 милиона посетители, се простира на 9000 кв. км в Уайоминг, Айдахо и Монтана. В него се намират хиляди геотермални обекти - горещи извори, калници, парни извори и около половината от действащите гейзери в света, между които Олд Фейтфул.