На 18 май Църквата почита Св. мъченик Теодот.

Теодот живял по времето на император Диоклетиан, който жестоко мразел християните. Имал страноприемница в град Анкира.

Като боголюбив християнин, той с радост давал храна и подслон на бедните и гладните, ободрявал и спасявал затворниците, а телата на умрелите за Иисус мъченици откупувал и погребвал по християнски обичай.

По това време жертва на гонениятя срущу християните станали и седем девици. Те много обичали Бог, затова били подложени на големи страдания. За непокорството им езичниците ги хвърлили в езерото, с привързани на шиите им огромни камъни.

Там светиците намерили мъченическата си смърт. Скоро телата им намерил Теодор, заедно със сродника си Полихрония, и тайно ги погребал. Обезумял от случилото се, градският управител заповядал да хванат виновните, а телата на девиците изгорил за назидание на всички християни.

От страх, че ще бъде смъртно наказан, Полихроний издал Теодот. Покрусен от предателството на своя събрат, светият човек сам се предал и пламенно защитил вярата Хистова.

Това силно разгневило местните жреци и те поискали смъртта му. След жестоки изтезания и 15-годишен затвор, свети Теодот умрял мъченически през 303 г.

Днес църквата почита още паметта на свети мъченици Петър, Диориний и Андрей и свети мъченички Павла и Христина.