През времето на император Диоклетиан в Рим живеел благочестив християнин на име Хрисогон. Той бил учител на всички християни, които строго изпълнявали съветите му и безстрашно защитавали вярата си.

Мнозина езичници, като слушали проповедите на Хрисогон, ставали християни. Веднъж Диоклетиан го повикал в град Аквилея и го убеждавал да се отрече от вярата си. Като не постигнал целта си, той осъдил християнския учител на смърт. Обезглавеното тяло на Хрисогон лежало няколко дни на морския бряг. Недалеч от това място живеел един стар благочестив свещеник на име Зоил, а близо до него три благочестиви девойки – Агапия, Хиония и Ирина.

Свещеникът взел тялото и главата на мъченика и ги погребал в своя двор. Трите благочестиви девойки, трите сестри свети мъченици деви Агапия, Хиония и Ирина живели по времето на император Диоклетиан. Като научил за всичко, което се случило с хегемона Дуклиций, царят много се разгневил и заповядал да предадат за изтезание светите девойки на съдията Сисиний.

Езичниците ги хвърлили в тъмница и ги измъчвали жестоко, за да ги принудят да се поклонят на идолите. Трите свети деви не се огънали а героично понесли страданията за Христовата вяра и достойно посрещнали мъченическата си смърт. Съдията издал заповед Агапия и Хиония да бъдат изгорени живи. Хвърлени в огъня, светите девойки с молитва предали душите си в ръцете на своя Господ. Силните пламъци не повредили не само телата на светите девици, но дори и не се докоснали до дрехите им, тъй че по тях не останала никаква следа от огън.

Това станало за знамение на езичниците, че светите деви не са умрели от огъня, но с молитвите си са изпросили от Бога блажена кончина за себе си. Слугите на Анастасия Узорешителница взели през нощта техните свети тела, неповредени от огъня, и ги донесли на господарката си. Света Анастасия ги помазала с аромати и с чест ги положила в нов гроб. Когато починала и Ирина, прободена със стрела, през нощта Анастасия изпратила слугите си да вземат честното тяло на светата мъченица Ирина от хълма и като го помазала с аромати, го положила при телата на сестрите й.