Църквата почита на 16 февруари св. мъченици Памфил и Порфирий и дружината им, както и свети Флавиан, архиепископ Константинополски. Презвитер Памфил живял в Кесария в началото на ІV век. Получил добро образование в гр. Берит и в Александрия, а след това се заселил в Кесария, където приел презвитерски духовнически пост.

Целият му живот бил посветен на бог и ближните. Живеел твърде бедно, защото всичко раздавал на сиромаси. Памфил бил от Берит-Бейрут, презвитер в Кесария Палестинска, известен с благотворителните си дела.

Работил книжовно за запазване невредим текста на Св. Писание.  Преследван, мъчен, затварян в тъмница и посечен с меч.  

Св. мъченик Памфил бил голям аскет и много се трудил за преписването и поправянето на грешки в повредени от преписвачи Новозаветни текстове. 

Поправените копия св. Памфил преписвал и разпращал на тези, които пожелаели да ги имат, с което обърнал към Христа много езичници. С негов труд в Кесария била събрана обширна библиотека с духовни и исторически книги, която просъществувала няколко века и била гордостта на Църквата в Кесария. Тя съдържала и множество ръкописи на Ориген, оказал голямо влияние върху св. Памфил.

Порфирий бил слуга и възпитаник на Памфила. След жестоки мъчения повесили и разпалили огън под него и тъй предал душата си на Бога. С тях пострадали и други - посечени с меч в началото на IV век. Ученик на св. Памфил, негов пръв помощник и архивар в библиотеката бил Евсевий Кесарийски, наричан често "отец на църковната историография". Блажени Иероним, който също много почитал паметта на св. Памфил, се сдобил с негови ръкописи и се отнасял с тях като с голяма ценност. Св. Флавиан първоначално бил презвитер в Цариград. За голямото му въздържание и добродетелен живот той бил избран от клира и от народа за Цариградски патриарх.

Много епископи чрез заплахи били принудени да подпишат, че са съгласни с учението на Евтихий. Повикали св. Флавиан. Диоскор и неговите съмишленици го осъдили като лъжеучител, лишили го от сан и решили да го заточат в Египет. Но някои епископи се застъпили за Флавиан. Станал смут и Диоскор поискал войска. На Флавиан нанесли жесток побой и той след няколко дни се поминал.