Църквата почита на 7 ноември преп. Лазар Галисийски, който живял през XI век. Преп. Лазар бил роден в Магнезия (Мала Азия). Той рано почувствал призвание към иночески живот. Отишъл в Йерусалим да се поклони на светите места и там постъпил в обителта на преподобни Сава, където прекарал 10 години.

След това се върнал в отечеството си и започнал тежък подвижнически живот в една необитаема планина в Галисия. Там построил храм “Възнесение Христово”, а около храма издигнал стълб, на който прекарал много години в молитва и всевъзможни лишения.

По-късно тук бил основан Галисийският манастир. Лазар живял в половината на ХІ век. В съшия ден се празнува и паметта на 33 мъченици, пострадали в Мелитин през времето на император Диоклетиан. Света мъченица Тесалоникия  е православна светица, почитана като мъченица.

Празникът й се чества от Православната църква на 7 ноември. Тесалоникия е дъщеря на езическия жрец Клеон от Амфиполис, но се покръства и става християнка. Баща й, в несъгласието си, се опитва насилствено да откаже Тесалоникия от християнството, но не успява.

Жрецът изгонва Тесалоникия от къщата си и тя е принудена да живее извън града. Клеон се оплаква на властите, че дъщеря му е християнка, и тя е арестувана и измъчвана. Заради постъпките си Клеон е критикуван особено много от двама от съгражданите си - Авкт и Таврион.

Вследствие на своето бурно недоволство от мъченията, на които е подложена Тесалоникия, Таврион и Авкт също са арестувани и измъчвани. Тесалоникия, Авкт и Таврион умират в мъченията, на които са подложени.