Православната църква почита на 7 октомври Светите Сергий и Вакх. Те били знатни военноначаланици и сановници в двора на император Максимиан, който ги ценял заради тяхната мъдрост и храбростта им в боевете.

Този, който желаел да измоли нещо от императора, се обръщал първо за ходатайство към Сергий и Вакх, известни като хора, най-близки на владетеля и почитани от всички. Максимиан обаче предприел жестоко гонение срещу християните. Когато узнал, че и неговите любими сановници са християни, бил много учуден и огорчен. Затова отначало им предложил нечувани нови почести и облаги, за да се отрекат от вярата си. 

След като те отказали, били подложени на мъчения. За наказание били снети военните им отличия и били накарани да се облекат в женски дрехи. 

Нахлузили на главите им големи железни халки, свързали ги заедно с верига и ги повели за присмех пред строените войници. Нежелаещ да изцапа ръцете си с кръвта на приятели, заповядал да ги интернират при управителя на Сирия Антиох, който мразел християните. Антиох бил получил службата си с протекцията на Сергий и Вакх и затова ги помолил да се отрекат. Но получил отказ отново, Антиох заповядал да бичуват Вакх, докато издъхне.

Сергий бил отведен в друг град Ресафа, където го обезглавили. По-късно градът бил наречен Сергиопол и там била построена голяма катедрала в негова памет. Вакх умрял по време на инквизициите, а Сергий продължил смирено да понася наказанието си. Антиох наредил да заключат Сергий в тъмница. Там през нощта ангел Господен изцерил раните на мъченика. На другия ден Сергий се явил на разпит здрав. Това чудо не смекчило сърцето на Антиох.

Сергий бил подложен на нови жестоки мъчения. Накрая бил осъден на смърт чрез посичане. Това станало през 295 г. Съгласно една сръбска легенда, когато са пренасяни мощите на св. Сава от гроба му в църквата ,,Св.40 мъченици” в Търново, заедно са пренесени и мощите на св. Сергий и Вакх.

Светците били обявени за патрони на византийската войска и в тяхна чест били построени църкви в Константинипол и Рим. Вероятно част от техните мощи заедно с пояса на Богородица са се отзовали в Търново като военен трофей на цар Асен. Имен ден празнуват всички, които носят имената Сергей, Сергий и Серьожа.