Църквата почита на 16 май св. Теодор Освещени.

Той бил един от любимите ученици на Пахомий Велики. Наречен е Освещени, защото единствен в целия манастир имал свещенически сан. От ранни години той горял от любов към Бога и четиринадесетгодишен дошъл в Тавена при преподобни Пахомий, желаейки да служи на Господа. Великият подвижник го приел, като видял в него истински призвание към монашески живот.

И момъкът с радост понасял всякакви трудности и всякакви лишения и от ден на ден преуспявал по пътя на светостта.

По-късно – след смъртта на свети Пахомий – Теодор станал игумен на Тавена и другите му обители. Той починал около 360 година. И в третата неделя след Христовото Възкресение то продължава да вълнува душите ни и остава център на нашите религиозни преживявания.

След като проследихме лъкатушния път от съмнението до пламенната изповед на апостол Тома, днес Църквата ни предлага да преживеем великото събитие на Възкресението с очите и сърцата на преданите жени мироносици. Тези жени първи видяха празния гроб, светлите ангели и възкръсналия Иисус и първи чуха Неговия поздрав: “Радвайте се!”.

Жените, носещи скъпоценно миро, които отишли при гроба да помажат тялото Иисусово, неочаквано научили от ангела, че Той е възкръснал, а те стават вестителки на Неговото възкресение от мъртвите. Също в тази неделя се поменава благообразният (от благороден род) Йосиф и Никодим, които са били свидетели на погребението на Иисус Христос.