Откриването на класифицирани документи в частен офис на Джо Байдън във Вашингтон, от времето, когато е бил вицепрезидент предизвика сравнения от страна републиканците, които го обвиниха в двоен стандарт, с реакцията спрямо документите, открити у Доналд Тръмп. Обстоятелствата и находките обаче са много различни, коментира NBC News. Скандалът се разгоря в понеделник, след като Белият дом потвърди доклад на CBS News, че „малък брой документи“ със секретни маркировки, които изглежда са от администрацията на Обама, са били открити в мозъчен тръст, свързан с Байдън.

Документите са намерени в заключено помещение от адвокати на Байдън, докато те се подготвяли да освободят офис пространство в Центъра за дипломация и глобално ангажиране на Пен Байдън, съобщи Ричард Заубер, специален съветник на президента. Някои републиканци в Конгреса, както и Тръмп, запитаха защо ФБР не получава заповеди за обиск, за да види дали в Байдън има още документи. „Кога ФБР ще нападне многото домове на Джо Байдън, може би дори Белия дом?“, написа Тръмп в профила си в Truth Social. Въпреки че все още има много неща, които не се знаят за документите на Байдън, има ключови разлики между двата случая - както и някои прилики, отбелязва NBC News.

Как са открити документите

Националният архив, който трябва да получава всички президентски документи, когато президент или вицепрезидент напусне поста, се свърза с представители на Тръмп скоро след края на мандата му през 2021 г., за да ги информира, че агенцията смята, че някои документи липсват и че архивите се нуждаят от тях обратно. След няколко месеца разтакаване бившият президент изпрати 15 кутии с документи от имението си Мар-а-Лаго в архивите през януари миналата година.

Съдебните документи показват, че служителите са открили класифицирани документи в 14 от 15-те кутии, включително 25, които са били обозначени като строго секретни. Общо 184 документа са маркирани като класифицирани в кутиите. Няколко други са открити на по-късен етап. По-късно ФБР получи информация, че бившият президент държи още правителствени документи и издаде призовка за връщането им.

През юни адвокатите на Тръмп предадоха пакет, включващ 38 класифицирани документа, включително 17, обозначени като строго секретни. Те са показали на агентите и помещението за съхранение, където са били държани документите, но са отказали да им позволят да разгледат кутии, които все още са вътре, пише в съдебните документи. Защитата на Тръмп също така е дала на следователите декларация, че е „извършено старателно претърсване“ и че „всички отговарящи на изискванията документи са били предадени“, показват документи от правителствения съд. След това ФБР научи, че Тръмп не е изпълнил напълно призовката и разполага с още поверителни документи. Те получиха заповед за претърсване на имота му в Мар-а-Лаго през август и откриха над 100 записа, обозначени като поверителни, секретни и строго секретни в склада и в офиса на бившия президент. 

Тогава Тръмп се опита да забави разследването на федералните, като поиска специалист да прегледа документите и настоя те да му бъдат върнати, твърдейки, че са разсекретени и са негова лична собственост. Друго търсене на документи, извършено по-късно през годината по нареждане на адвокатите му, откри още два документа със секретни маркировки в хранилище във Флорида, използвано от Тръмп близо до Мар-а-Лаго, съобщи NBC миналия месец. В случая с Байдън, Заубер каза, че Националният архив не е знаел за липсващите документи и не е отправял искане до него за връщането им.

Откакто документите са открити на 2 ноември, „личните адвокати на президента са сътрудничили на архивите и Министерството на правосъдието в процеса, за да гарантират, че всички записи на администрацията на Обама-Байдън са правилно предадени", каза той. Генералният прокурор на САЩ Мерик Гарланд поиска от Джон Р. Лауш, прокурор за Северния окръг на Илинойс, да установи как класифицираните материали са се озовали в Penn Biden Center, каза неназован източник пред NBC News в понеделник.

Какво са знаели президентите и кога са го знаели?

Не е ясно кога точно Тръмп е разбрал, че архивите са поискали връщането на документи, но той със сигурност е бил наясно с това преди 15-те кутии да бъдат изпратени от Мар-а-Лаго миналия януари. Неговите твърдения, че е разсекретил документите, преди да напусне Белия дом и че ги е смятал за своя лична собственост, също показват, че е бил запознат с поне някои от записите. Що се отнася до Байдън, източник твърди, че той е разбрал, че секретни документи са били съхранявани в бившия му офис едва когато адвокатите му са му казали, че са ги открили. Президентът заяви пред репортери във вторник, че е бил "изненадан" да разбере, че в офиса има правителствени документи, добавяйки, че не знае "какво има в тях". „Оказваме пълно съдействие“, каза още той.

Общо федералните следователи са възстановили над 300 документа с грифове за класификация от Тръмп. Точният брой секретни документи, намерени в офиса на Байдън, не е известен. Заубер го описа като "малък брой", докато източници казаха на NBC, че е по-малко от дузина.

Въпроси за сигурност

Федералното правителство има строги стандарти за съхранение и работа с класифицирани записи. Изглежда, че тези стандарти не са били спазени от Тръмп - който е имал документи в склад в Уест Палм Бийч, в заключено складово помещение в зона с голямо движение в имението му във Флорида и в неговия офис, както и от Байдън, който ги е държал в заключен шкаф. ФБР изрази загриженост пред адвокатите на Тръмп за това как документите се съхраняват в Мар-а-Лаго в имейл през юни.

 „Мар-а-Лаго не включва сигурно място, разрешено за съхранение на класифицирана информация. Като такова изглежда, че от времето, когато класифицираните документи са били премахнати от защитените съоръжения в Белия дом и преместени в имението във Флорида на или около 20 януари 2021 г., те не са били обработени по подходящ начин или съхранени на подходящо място“, се казва в имейла. „Съответно молим стаята, където са били съхранявани документите, да бъде обезопасена и всички кутии, които бяха преместени от Белия дом да се съхраняват в тази стая в сегашното им състояние до следващо нареждане.“ Тръмп описа това искане като искане за поставяне на допълнителна ключалка на вратата на складовото помещение, което според него е направено.

Правна експозиция

Специалният прокурор Джак Смит сега ръководи наказателното разследване на ФБР за обработката на документите на Тръмп, в допълнение към разследването на ролята му в бунта на 6 януари. Документ, приложен към заповедта за обиск от август, показа, че следователите търсят доказателства за три престъпления, включващи неправилно боравене с чувствителни държавни документи. Към този момент няма индикации, че разследването на Байдън се е превърнало в криминално разследване.