Ватиканът реши, че твърденията за сексуално посегателство с половинвековна давност срещу римокатолическия епископ на Бруклин „не приличат на истина“. Кардинал Тимъти Долън, архиепископ на Ню Йорк, обяви в понеделник, че се приключва с разследването срещу епископ Никълъс Димарзио по обвиненията на двама мъже, които отделно един от друг заявиха, че отецът е злоупотребил сексуално с тях преди пет десетилетия, когато е бил свещеник в Ню Джърси.

Адвокатите на обвинителите обаче заявиха, е ще продължат да водят гражданските дела, заведени от двамата срещу епископ Димарзио. Самият той отрича твърденията за сексуално посегателство.

Единият адвокат на ищците, Мичъл Гарабедян, посочи, че разследването на църквата е компрометирано, защото е контролирано от самата нея и прикрива истината за сексуалните посегателства в клира.

http://gty.im/2355200

Архиепископ Долън бе наел юридическа фирма да прегледа твърденията на двамата мъже. Това разследване бе ръководено от бившия директор на ФБР Луис Фрие. Резултатите са били предадени на Конгрегацията за учението на вярата – втория по значимост отдел в Римската курия, който има юрисдикцията да разглежда случая и впоследствие обяви обвиненията за безпочвени.

http://gty.im/1310810753

Единият обвинител – Самиър Тадрос – твърди, че сексуалният тормоз над него е започнал, когато е бил 6-годишен, в пансиона на църквата в Джърси сити. Той иска обезщетение от 20 милиона долара. Самоличността му е известна въпреки политиката да не се разпространява идентификацията на жертвите на сексуален тормоз, защото той сам се представи публично.

Работата на Викана по случая беше грижливо наблюдавана, защото той е измежду първите, които са разглеждани по нови правила, въведени от папа Франциск преди две години с цел по-правилно процедиране при твърдения за сексуални посегателства срещу деца от страна на висши клирици.

Критиците вече заявиха, че Конгрегацията за учението на вярата, която разглежда случая, е съставена от други епископи и й липсва безпристрастност.