Сенатът прие в събота временно удължаване на финансирането на Highway Trust Fund, като обезпечи оставането на работа на 3 700 федерални служители, които иначе трябваше да излязат в принудителна отпуска, тъй като Камарата отложи одобряването на двупартийно договорения инфраструктурен пакет.

Удължаването на срока, което мина с единодушие и бе одобрено от Камарата още в петък, отива на бюрото на президента Байдън за подпис.

Ефектите от спъването на финансирането се усетиха още в петък, когато хиляди федерални служители не бяха на работните си места поради неуспеха на Конгреса да приеме удължаването на финансирането, съобщи говорител на транспортното министерство пред CNN.

Принудителният отпуск засегна около 3 700 служители, каза говорителят и добави, че администрацията продължава да работи за бързо възстановяване на програмите, засягащи наземния транспорт.

Удължаването на финансирането на Highway Trust Fund, от който пък се финансират строителството и поддръжката на пътища и общественият транспорт, става във време на преговори за подкрепа на двупартийно договорения инфраструктурен пакет от 1 трилион долара.

Председателят на Камарата Нанси Пелоси отложи гласуването на пакета от 1 трилион долара, след като „прогресивното“ крило на демократите се разбунтува. То обхваща най-левите членове на фракцията, които искат да получат гаранции, че освен този пакет ще мине и по-големия пакет, за над 3 трилиона, включващ социални помощи и инвестиции в климата и здравеопазването.

И двете законодателни инициативи са от възлово значение за управленските планове на президента Байдън.

Пелоси се надава чрез отлагането да спечели достатъчно време за изглаждане на противоречията и спечелване на гласовете на „прогресивните“.