Няма да оставим децата с редки заболявания в риск.

Оправяме едно несъвършенство в законодателството, така че след нас да не зависят от доброто сътрудничество между управителя на НЗОК и министъра на здравеопазването.

Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова, която, заедно с проф. Петко Салчев коментираха темата за това кой ще плаща медикаментите на деца с редки заболявания.

Управителят на НЗОК заяви, че от около месец с проф. Сербезова работят по този проблем, и в момента се изработва нормативна уредба.

Няма проблем със средствата, защото ако се предприеме едно или друго действие, ние имаме достатъчно средства в НЗОК, ако се вземе друго решение – в министерството имат достатъчно средства за тези лекарства.

В рамките на около 20 дни проблемът ще бъде решен, заяви проф. Салчев.

Здравният министър в оставка гори и за проверките на директорите на болниците, като припомни, че изискват време, за да се направят задълбочено.

Сербезова подчерта, че в началото на мандата са тръгнали с ясен хоризонт от 4 години и това, че той е прекратен не означава, че ще си затвори очите, когато папките с резултатите от проверките пристигнат на бюрото й.

„Не мисля, че има чадъри над директори на болници сега, дали е имало преди години, прочетете материали, които вие сте писали”, обърна се тя към журналистите.