Броят на новите случаи на заразени с COVID-19 през последната седмица е скочил с около 55%, въпреки че броят на смъртните случаи остава стабилен, съобщи Световната здравна организация в последния си доклад за пандемията.
В седмичния доклад, публикуван във вторник вечерта, здравната агенция на ООН заяви, че миналата седмица има около 15 милиона нови случая на COVID-19 и повече от 43 000 смъртни случая. Всеки регион на света отчита ръст на заразените с COVID-19, с изключение на Африка, където официалните лица отбелязаха спад от 11%.
Миналата седмица СЗО отбеляза рекорд за пандемията от 9,5 милиона нови инфекции за една седмица, наричайки това „цунами“ на заболяването.
Здравната организация съобщава, че изключително заразният вариант Омикрон продължава да доминира в пандемията в световен мащаб и сега изтласква доминиращия преди това вариант Делта.
В докладът пише, че Омикрон, който за първи път беше открит в Южна Африка в края на ноември, представлява почти 59% от всички нови случаи, споделени с най-голямата публично достъпна глобална база данни за вируси.
СЗО каза, че вече е доказано, че новият вариант има по-кратко време за удвояване, с все повече доказателства, че е в състояние да „избегне имунитета“. Отбелязва се, че има множество проучвания, че протича по-малко тежко в сравнение с предишните варианти.
След рязко покачване на случаите на Омикрон в Южна Африка, след като вариантът беше открит за първи път, епидемията бързо спадна и експертите смятат, че вълната вече е отминала.
Учени от Великобритания и САЩ съобщават, че има ранни признаци, че Омикрон може да е достигнал своя връх, но все още не са сигурни как може да се развие следващата фаза на пандемията.
СЗО отбеляза, че Америка отчита най-високия досега брой случаи на COVID-19 тази седмица, със скок от 78%, главно от САЩ.
Броят на новите случаи в Европа се е увеличил с 31%, докато смъртните случаи са намалели с 10%.
Най-големият скок в инфекциите с COVID-19 е отбелязан в Югоизточна Азия, където случаите са се увеличили с повече от 400%, като най-голям брой са отчетени в Индия, Източен Тимор, Тайланд и Бангладеш. Броят на смъртните случаи в региона намалява с 6%.
Вариантът Омикрон се разпространява дори по-лесно от другите щамове на коронавирус и вече е станал доминиращ в много страни. Той също така по-лесно заразява тези, които са били ваксинирани или преди това са били заразени с предишни версии на вируса.
Въпреки това, ранните проучвания показват, че Омикрон е по-малко вероятно да причини тежко заболяване в сравнение с предишния вариант Делта, а ваксинацията и бустерът все още предлагат силна защита от сериозно заболяване, хоспитализация и смърт.