Един от гардовете на Ахмед Доган, част от охраната, изтласкала край парк „Росенец“ вчера съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и няколко активисти на „Да, България“, изхвърлил българския флаг след сблъсъка. Това обяви Иванов пред bTV.

„Шокиран съм от това което видях. Един от тези гардове изхвърли българския флаг, не съм мислел, че някой така може да постъпи с българския флаг“, каза политикът.

Той обяви това за унизително и съобщи, че ще бъде сезирана прокуратурата. Скандализирани от случилото се, много хора са се организирали във Facebook за масово ходене на плаж в събота.

„И аз ще отида в събота на бариерата и ще си поискам трикольора“, каза Иванов.

Той обяви, че проблемът не е че той и колегите му са били изблъскани. „Ние сме големи момчета, но тези хора са абсолютно безнаказани, това е проблемът“, каза той.

Той нарече парк „Росенец“, където е летния сарай на Доган, тумор и емблема за това, че за някои хора българският закон се изключва.

Вчера Иванов и активисти на „Да, България“ стигнаха до плажа, който е държавна собственост, с лодка, тъй като пътят по суша е пазен от охрана, която не позволява преминаването.

Съпредседателят на „Демократична България“ обясни, че непосредственият повод за посещението на плажа било това, Общинският съвет в Бургас прехвърлил с манипалутивно решение общинския път, който води към плажа, на фирма, близка до Доган. „То още не е влязло в сила. Сега никой не може да обясни защо там има бариера“, каза Иванов.

Той обяви и че ще зададе питане до МВР за гардовете, които ги изтласкаха в морето.

„Тези момчета не могат да са случайни гъбари с пистолети, те или са от НСО, или са частни охранители, но при всички положения трябва да се легитимират“, каза политикът и допълни: „Тези момчета са от години в антуража на Доган, те са били от НСО, НСО охранява Доган, Пеевски, Хотел „Берлин“, Боянските сараи“.

Той коментира и официалната позиция на НСО, в която нито се потвърждаваше, нито се отричаше, че гардовете се техни служители. „Ако НСО признаят, че тези мъже са техни служители, ще трябва да ги уволнят, но те не могат, защото те са гавазите на Доган“, каза Христо Иванов.

Той призова Бойко Борисов да каже защо НСО продължава да охранява Доган и Пеевски, колко струва това на данъкоплатците и защо Пеевски го отхраняват и в чужбина.