От началото на 2022 г. до края на годината има петкратно увеличение на незаконната миграция по българо-турската граница. Това каза на пресконференция говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Засиленият миграционен натиск

е причина на територията на цялата страна да се извършва съвместна специализирана операция на прокуратурата и органите на МВР за противодействие на нелегалната миграция.По разпореждане на главния прокурор в понеделник служители на ГДБОП, на ГД "Национална полиция", на ГД "Гранична полиция, служители на СДВР и на ДАНС извършват проверки на лица, за които има данни, че извършват каналджийска дейност. Дългото затъмнение между Прокуратурата и МВР даде своето отражение, отбеляза Милева и припомни за четирима полицаи, които загинаха, докато се опитват да спрат нелегални мигранти.

По отношение на случая Nexo,

Милева коментира, че все още се издирват двамата обвиняеми.Извършва се претърсване на адреси, както и на автомобили. Обект на разследването са организаторите от българска страна на големи канали за трафик на хора, като каналите са от Турция през България, Сърбия, Румъния и оттам за страни през Централна и Западна Европа. Проверяват се също и лица, за които има данни, че са организирали транспортирането, както и че са осигурявали помещения, където са настанявани мигрантите.Милева изрази надежда, между прокуратурата и МВР ще има добро взаимодействие и ще бъдат постигнати добри резултати по отношение на противодействието на този род престъпност.