“Джихад” и “Аллах” крещял сириецът Омар Аднан, докато газел двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев в Бургас. Това разкриха високопоставени източници от прокуратурата.

В телефоните на Омар и съчичастника му Ахмал

са открити клипчета, правени, докато автобусът с 47 нелегални мигранти летял с бясна скорост, преследван от полицейски екипи. Тези видеа навеждат на мисълта, че трафикантите може да са имали терористични мотиви, коментират запознати с разследването.Инцидентът стана на бургаското кръстовище “Трапезица”, през което минава трафикът за Южното Черноморие. Освен полицейския патрул рейсът с мигрантите помита павилион и автобусна спирка в пешеходната зона на кръстовището.

Няколко дни преди трагедията,

стар рейс пътува към странджанското селце Стоилово с около 50 жители, разположено на хълм в силно пресечна местност близо до границата. В автобуса няма пътници, а само двамата мъже – сирийците Омар Аднан и Абдулах Абдулахед. Рейсът се движи бавно, защото обхожда определен маршрут. Целта е предварително да се проучи откъде точно ще бъде качена голяма група мигранти и как ще бъде изведена от планината.Планът на каналджиите обаче за малко да пропадне, тъй като рейсът се разваля, а за 25 август вече е уговорен трансфер на бежанци. Абдулах успява да намери друг автобус в последния момент, с който в нощта срещу 25 август младежите Омар Аднан и Ахмал Муфид тръгват към Странджа.Зад волана е Омар, а съучастникът им Абдулах, смятан за мозъка на каналджиите, чака в дома си в Стара Загора. Към 4 ч. сутринта рейсът стига до уговореното място край Стоилово. В тъмната гора край селото група от 47 бежанци от Сирия, сред които и няколко малки деца на по 4-5 годинки, очакват каналджиите.

Ахмал качва мигрантите,

като ги инструктира да сядат на пода с наведени глави и да мълчат. Автобусът излиза на главния път Малко Търново - Бургас и се отправя към морския град. Когато вече е на около 25 км от него, в района на созополското село Крушевец минава покрай КПП. Гранични полицаи правят опит да спрат рейса за проверка, но Омар не се подчинява и натиска газта.Граничарите сигнализират на колегите си от КПП Пода. Там вече очакват автобуса беглец, но той отново не се подчинява и продължава с бясна скорост към града. Започва преследване – два полицейски автомобила са по петите на мигрантите, а рейсът лети към Бургас.На потърсеното подкрепление веднага се отзовават дежурните полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Рейсът вече е навлязъл в кръстовище “Трапезица”, когато патрулката на двамата униформени застава перпендикулярно на пътя, за да спре бегълците. Но вместо да отбие, рейсът връхлита върху колата на МВР, след което се забива в павилион и автобусна спирка.

Мигрантите и Ахмал

са задържани до рейса. Но Омар успява да се измъкне. В суматохата младият сириец се изнизва от местопроизшествието и стига до бакалия, от която си купува вода, като настоятелно повтаря “трен, трен”.Нищо неподозиращата продавачка го упътва как да стигне до гарата, която е на двайсетина минути пеша от злополучното кръстовище.Омар хваща влака с намерението да се прибере в бежанския лагер в Харманли, където живее от година, но е задържан на гарата в Първомай.

Засега в ареста са тримата

сирийци – Омар, който твърди, че е на 15 г., Ахмал, на 18 г., и 49-годишният Абдулах Абдулахед, задържан в Стара Загора, където живеел с жена си и трите си деца.Две отделни дела са образувани в прокуратурата - за смъртта на полицаите, причинена при катастрофата, и за нелегален трафик на мигранти. По първото обвиняем е само Омар Аднан, а по второто – той и двамата му съучастници Ахмал и Абдулах. Големият въпрос, който се заформя покрай разследването, е за възрастта на Омар. Дали мъжът, прегазил брутално служителите на МВР, действително е на 15 г., както сам той твърди, или е пълнолетен и може да понесе цялата строгост на закона. Докато за непълнолетни обвинението за смъртта на униформените предвижда от 3 до 10 г. лишаване от свобода, то за навършилите 18 г. наказанието е от 15 до 20 г. или доживотен затвор.  Разследващите се съмняват, че Омар е малолетен, най-вече заради външния му вид - висок, с гъста брада. Както и заради уменията му да шофира автобус. Бургаската прокуратура праща запитване до властите в Турция, където известно време Омар е живял и където все още са родителите му, и до Сирия.От Дамаск пристигат данни, че Омар Аднан е роден на 1 януари 2004 г. Междувременно е направена тройна медицинска експертиза, която потвърждава, че сириецът е пълнолетен – между 18- и 20-годишен, поясни пред “24 часа” окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.