Сряда, 6 април, е 42-ият ден от войната на Русия срещу Украйна. Ето какво знаем към този момент:

  • Двете големи дъщери на руския президент Владимир Путин – Мария и Катерина – са включени в последния кръг от санкции срещу Русия, които САЩ обявиха в сряда. Новият кръг от санкции, обявени от САЩ, включва забрана за всички нови инвестиции в Русия, засилени "пълноблокиращи" санкции срещу две големи финансови институции в Русия - Сбербанк и Алфа Банк - и санкции срещу руски правителствени служители и членове на техните семейства - вкл. дъщерите на Путин.
  • Брутални убийства на цивилни и в градчето Бородянка, също доскоро окупирано от руснаците. Бе идентифициран и руският подполковник, чиято част е отговорна за зверствата в Буча. Президентът Зеленски обви, че руснаците се опитват да настъпват в Източна Украйна, но са били спрени.
  • Зверствата в Буча предизвикаха призив за нов кръг санкции на Запада. Досега той е блокирал 60% от валутните резерви на Русия. ЕК предложи и забрана на руските въглища в ЕС.
  • Председателят на Обединените началник щабове на САЩ ген. Марк мили предупреди, че мащабен сблъсък между най-големите военни сили става все по-вероятен.
  • Президентът Зеленски говори пред Съвета за сигурност на ООН и изнесе още ужасяващи подробности за Буча, ООН се готви да изпрати разследваща мисия там.
  • Анализ на сателитни изображения опроверга руските твърдения, че телата в Буча са сложени на улицата след оттеглянето на руснаците и показаха, че много от тях са били там от седмици. Русия продължава да отрича военните си престъпления и да твърди, че кадрите с труповете са фалшиви.