Има риск за националната сигурност на България, заяви служебният министър Димитър Стоянов по повод частичната мобилизация в Русия, обявена от Путин.Въпреки това, според Стоянов няма пряка заплаха за страната ни. Той напомни, че държавата ни е част от НАТО.

Стоянов обърна внимание на 3 важни документа,

свързани с Министерство на отбраната. Първият е решение за  безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна. 350 медицински комплекта, които осигуряват мед обслужване на 35 хил. граждани. Вторият - приемане на програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната. "В нея влизат 13 проекта като те покриват само една част от необходимите способности. При прегледа на отбраната напред през 2019-2020 са дефинирани 188 способности, които трябва да има българската армия. Ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата, която ги покрива е 6,6 млрд", каза Стоянов.

Одобрени са средствата за закупуването

на новите 8 изтребители F-16, заяви още министърът.„Изключително е важно придобиването на нови изтребители. В момента разполагаме със съветски. Трябва да бъде придобита ескадрила от 16 самолета. Очакванията са, че те ще пристигнат до 2027 година. Това е уверението от САЩ“, допълни той.