Директорката на Столичната здравноосигурителна каса Иванка Динева е уволнена. Информацията за уволнението и е потвърдена и от НЗОК пред "24 часа".

Иванка Динева предизвика скандал около себе си

която беше назначена в ДКЦ "Александровска" през август 2021 г.. Проверката беше предизвикана от "писмен сигнал" на бивш служител на болницата.За случая стана известно през ноември 2021 г., когато в навечерието на изборите на 14.11. се съобщи, че офталмологът от „Александровска“ д-р Александър Оскар е „източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки фалшиви документи за фиктивни прегледи и манипулации.“Това било установено при проверка на столичната здравна каса през август, смятат източниците. От СЗОК на д-р Оскар били наложени няколко наказания. Едно от тях е „да върне 178 000 лева, а другите - занапред да не работи с НЗОК и да не извършва амбулаторна дейност.“

През януари 2022 г. ДКЦ "Александровска"

подаде сигнал до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев за „тенденциозни и незаконни“ действия от страна на служители на СЗОК.От Централното управление на здравния фонд предизвикаха извънпланова проверка от Инспектората.Инспекторите на НЗОК констатираха, че няма документална следа за причините за разпореждането на пълна проверка в ДКЦ "Александровска", освен писменото запитване на бивш служител на болницата.В мотивите си от Инспектората на НЗОК подчертаха, че неприлагането на доказателствен материал към констатациите е "с висок правен риск, тъй като може да доведе до загубата на СЗОК при правен спор с ДКЦ "Александровска".През юли 2022 г. Съдът свали обвиненията в източване на Касата с фалшиви прегледи срещу ДКЦ "Александровска", а санкцията от 134 хил. лева беше отменена. Проф. Оскар, набеден, че е източил 170 000 лв. от НЗОК беше реабилитиран.