Вътрешният министър Иван Демерджиев и регионалният министър архитект Иван Шишков дадоха подробности за резултатите от проверките за основни и текущи ремонти по АМ "Хемус" и "Тракия". 

Натъкнали са се на два проблема,

каза министър Демерджиев. "Единият е какво е вложено във вече изградените пътища и на какво се дължи тяхното лошо състояние, а именно на лошо извършени строителни работи или има други обективни причини. Другото обстоятелство, което проверихме е дали има ремонти, които по естеството си са основни такива, а всъщност са правени по друг ред като текущи ремонти".По думите му са взети проби от настилката и вложените в нея материали. „Изследвахме състава на вложеното при  изграждането при автомагистралите. Взетите проби, така наречените „ядки” от определени участъци, бяха предадени на Института за пътища и мостове към АПИ за изследване. От пробите веднага се вижда, че декларираните работи са много по-малко  количество, спрямо заложените по проекти. Вложените материали изглеждат и с много лошо качество”, заяви Демерджиев.

Регионалният министър

заяви, че са направени проверки на лот 2 и лот 3 на АМ "Тракия". Той обясни, че при първия лот Стара Загора - Нова Загора са открили, че при дебелина на асфалта, която по проект трябва да бъде 220 см, реално тя е 189 см. "В чистите пластове асфалт дебелината е 89 см, при изискуеми 120 см", заяви той. По думите на архитект Шишков в лот 3 - от Нова Загора до Ямбол,  проблемът при взетите проби е по-голям. "В този лот проблемите започват да стават още по-големи. 120 см трябва да бъдат всички пластове, а средно те са по 105 см", каза той.