Всичко започва с един-единствен облак с формата на гъба, който светът се надява никога повече да не види. Ответните действия предизвикват последователни атаки, всяка от които има за цел да сложи край на последната от всички войни, докато около седмица по-късно Земята започва да трепери под пелена от сажди и прах.

Сценариите, в които се картографират и изчисляват опустошенията на ядрената зима, не са нещо ново, датиращи от времето, когато Студената война беше нощна новина. Десетилетия по-късно знаем много повече за по-фините ефекти на частиците в атмосферата върху нашето земеделие. И изводите остават все така мрачни.

Последствия от ядрена война

Използвайки най-новите данни за реколтата от земеделски култури и рибните ресурси, група учени от цял свят предложиха шест сценария, които приблизително показват какво бихме могли да очакваме от хранителните доставки след бързо ескалиращ ядрен конфликт между враждуващи държави.

Като оставим настрана непосредствените жертви на атаките, които могат да достигнат стотици милиони, смъртността само от кризата с недостига на калории може да унищожи по-голямата част от населението на света.

Изследователите са използвали общностния модел на системата на Земята на Националния център за атмосферни изследвания, за да прогнозират как може да се променят метеорологичните модели с добавянето на сажди и прах, разбъркани от ядрените взривове. След това е използвано за изготвяне на оценки за това как реколтата от земеделски култури и морските запаси ще реагират на промените в температурата на повърхността, пряката и дифузната светлина и валежите.

Резултатите не бяха приятни. Да вземем за пример една сравнително малка ядрена бомбардировка, включваща около 100 детонации, каквато бихме могли да очакваме, ако напрежението между Индия и Пакистан се разрасне. Според изчисленията на изследователите в атмосферата ще бъдат изхвърлени 5 млн. метрични тона частици. За сравнение, катастрофалните горски пожари в Калифорния през 2017 г. и тези в Австралия в края на 2019 г. са изхвърлили по 1 млн. метрични тона.

Последиците биха означавали, че повечето от нас ще имат достъп до 8 % по-малко калории, като през следващите години до 255 милиона души ще бъдат подложени на глад. По ирония на съдбата, промените в начина, по който се храним, биха могли дори да доведат до това, че някои общности ще натрупат повече калории в чиниите си, увеличавайки приема им с до 5 процента.

Тъй като саждите във въздуха се натрупват с по-големия брой ядрени бомби, само ще става все по-трудно да се намерят начини за измерване на хранителните ресурси, дори за тези, които искат да се възползват от хаоса. Една тотална война, при която американските и руските запаси от хиляди бомби се изчерпват, би добавила 150 милиона метрични тона песъчинки и прах в атмосферата на нашата планета, лишавайки света от три четвърти от калориите.

Борба за храна и бавно измиране

Прехвърлянето на запасите от животински фуражи в запаси за спешни случаи и яденето на това, което сега изхвърляме, няма да ни отведе далеч - това ще бъде бавен глад за 5 милиарда души по света, които се борят да си набавят достатъчно храна, за да оцелеят през следващите две години.

Готовият достъп до хранителни запаси ще зависи от мястото, където живее населението. При сценарий, при който 250 ядрени взрива изхвърлят във въздуха 27 милиона метрични тона материал, във високите географски ширини в Северното полукълбо ще се наблюдава спад от над 50 % на събраните калории и около 20-30 % спад на риболовните запаси.

За страните, разположени по-близо до екватора, средното намаление на калориите ще бъде по-малко от 10 %.

Както се вижда от конфликта между Украйна и Русия, търговията с храни почти сигурно ще бъде прекъсната. Нациите, които зависят от храната, доставяна от други места, ще трябва бързо да се приспособят.

На някои ще им се размине най-лошото

За някои общности това може да не е толкова лошо, колкото изглежда. Без международна търговия, която да допълва диетата им, населението на Австралия все още би могло да получава поне половината от калориите си от пролетна пшеница. Симулациите, проведени от изследователите, показват, че добивът от тази култура ще намалее минимално, а може би дори ще се увеличи леко.

Въпреки че австралийците все пак ще трябва да затегнат коланите си, може да се избегнат същите жертви. По подобен начин снабдяването с храна на Нова Зеландия би могло да бъде засегнато в по-малка степен от държавите, които разчитат на култури като ориза.

Както отбелязват изследователите обаче, социално-политическите сътресения, които неизбежно биха последвали, превръщат сравнително ясните прогнози за икономиката на храните в хаотична бъркотия.

"Но ако този сценарий действително се осъществи, Австралия и Нова Зеландия вероятно ще станат свидетели на приток на бежанци от Азия и други страни, изпитващи продоволствена несигурност", отбелязват авторите.

Въпреки че изследването подобрява предишни прогнози с по-точни данни, все още има много неизвестни, когато става въпрос за начините, по които човечеството би се борило след ядрена война. Бъдещите мерки биха могли да се възползват от подобрени модели, включващи повече култури, или да предвидят как системите за търговия и икономика биха преразпределили стоките.

Други фактори, като например загубата на озон и смъртта на опрашителите, също биха повлияли донякъде на управляваните и неуправляваните ресурси. Отчитането им би могло да доведе до още по-голямо нарастване на смъртността.

Не че някога бихме искали да разберем със сигурност колко точни могат да бъдат нашите прогнози. Засега това е хипотетичен резултат, който можем само да се надяваме лидерите на ядрените държави да имат предвид.