NorthShore University HealthSystem и Edward-Elmhurst Health оповестиха в сряда план за сливане. Техният съюз ще доведе до създаване на система от 9 болници в северните и западните покрайнини на Чикаго.

Новата организация ще бъде управлявана от ръководството на NorthShore и ще има два региона. Единият ще включва болниците на NorthShore в Хайленд парк, Скоуки, Гленвю и Еванстън, както и Шведската болница в Норд сайт и Northwest Community Hospital в Арлингтън хайс. Вторият ще включва Edward Hospital в Нейпървил, Elmhurst Hospital и Linden Oaks Behavioral Health, която има кампус в Нейпървил.

Сделката се очаква да бъде финализирана по-късно тази година, след одобрението на регулаторните органи.

расте стремглаво през последните години и ако сливането се осъществи, системата ще е надхвърлила двойно размера си от 2019 година. NorthShore придоби през 2020 .година Шведската болница, а по-рано тази година успя да изпревари конкуренцията и за Northwest Community.Сливането с Edward-Elmhurst ще направи новата болнична система почти толкова голяма, колкото конкурентната Northwestern Medicine, която има 11 болници.се опита да се разшири преди няколко години с планираното сливане с Aно двете болнични системи зарязаха сделката, след като през 2017 година федерален съдия взе решение в полза на Федералната търговска комисия, която имаше възражение, че обединението на тези системи болници ще има достатъчно влияние, за да наложи ценово увеличение на здравните застрахователи в Илинойс.