Случаят с разменените бебета в столичната болница "Шейново" ще стигне до Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това каза пред Българското национално радио адвокатът на Севда Михайлова, едната от майките, чиито бебета бяха разменени в началото на септември миналата година.
В сряда в Софийския градски съд беше подаден първият иск срещу болницата на стойност 300 хил. лв.
Адвокат Тодор Мангъров внесе в съда иск за обезщетение на младата жена за неимуществени вреди, както за нея, така и за по-голямата й дъщеря и за майка й. От болница "Шейново" бяха категорични, че очакват да се произнесе съдът по отношение на обезщетенията на двете майки. Същото становище оповестиха и от Столичния общински съвет, който е принципал на акушеро-гинекологичната болница.
От д-р Донка Узунова, която тогава е ръководител на неонатологията в АГ болница "Шейново", а по-късно е отстранена от ръководната позиция заради случая с разменените бебета, Севда Михайлова разбира, че бебето, с което е изписана, не е нейно. Притеснена младата майка търси контакт с адвокат.
"Ние сега вече ще внесем иска в съда, а това ще забави решаването на спора с поне 2 години. Това е доста неприятен факт, но нямаме друг избор. Аз бях съгласен на сума между 150 и 200 хил. лв. да се споразумеем. Сега обаче със сигурност спорът ще бъде отнесен до Страсбург. Там вече може би ще стане дума за доста по-високи суми. Още не съм го внесъл, но ще го внеса във вторник или сряда следващата седмица. Все още го готвим", коментира Тодор Мангъров.
Болница "Шейново" реши, че претенцията за обезщетение за неимуществени вреди по казуса с разменените бебета следва да се отнесе към съда.
Съветът на директорите се запозна със становището на външния консултант, изготвено във връзка със заявената претенция от едно от семействата по казуса с разменените бебета.
Анализът се основава на преглед на близо 600 съдебни дела в периода от 2007 г. до 2022 г. За да се осигури всеобхватност, е извършена проверка и на други дела, по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания).
Предвид обстоятелството, че казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, Съветът на директорите на "Втора САГБАЛ Шейново" ЕАД реши да довери разглеждането на казуса на съда, се посочва в становище на болницата.