При претърсените в четвъртък домове на обвинените по случая с Nexo са намерени и иззети 35 картини на скъпи художници, сред които на Салвадор Дали, на Пикасо и на Матис.

Говорителят на главния прокурор

по досъдебното производство има данни, че обвинените лица разполагат с изключително големи финансови възможности. Разполагат с изключително скъпи имоти в Дубай, на Бахамите, имат яхти."Бяха намерени и иззети 35 картини на скъпи художници, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия

4 лица са привлечени като обвиняеми

е и ръководител на престъпната група. припомни, че в акцията са претърсени 15 обекта, а по неотложност още 2. Разпитани са около 20 човека като някои от свидетелите са изразили страх за своята сигурност.Сарафов отбеляза, че е имало отличномеждународно сътрудничество между България и САЩ. "Такъв тип деяние, такова разследване не може да бъде направено само от една страна." "Ние сме от службите, които работим изключително добре по технологичните престъпления, извършени в киберпространството", подчерта Сарафов и допълни, че технологиите, с които работи НСлС са благодарение на нейните партньори, но няма да ги назове поименно, за да не ги дискредитира.

Светослав Василев, ръководител на отдел "Киберпрестъпления"

в НСлС каза, че обект на разследването са компаниите, които са обединени под името Nexo. "Българската връзка е дружеството NDS, което е регистрирано на 8 юни 2018 г. Това, което се установи, че българското дружество NDS ООД ръководи цялата дейност на групата компании Nexo", обясни той.По думите му в дружеството е внесено едва половината от изисквания капитал от 100 000 швейцарски франка. В Търговския регистър NDS ООД за собственици са посочени Траян Николов и Надежда Иванова. Ръководителят на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС каза, че платформата Nexo използва 662 559 адреса на крипто активи и са извършени 4 270 963 транзакции. "Това са транзакции, осъществени единствено в криптовалута. Общата стойност на извършените транзакции е над 94 млрд. долара. Това не са вътрешни транзакции в системата на Nexo, това са транзакции от външни адреси към Nexo и от Nexo към външни адреси", обясни той. транзакции към лице, обвинено в терористични дейности от палестинска терористична групировка - Махмуд Мохамед Махмуд Айеш (Mahmoud Mohamed Mahmoud Ayesh) от палестинска терористична групировка Hammas.

В продължение на месеци е работено по този случай,

каза главният прокурор Иван Гешев по време на брифинга.и то не на фона на България, а в световен мащаб. Той е пример за добро междуинституционално сътрудничество, но и добро сътрудничество с нашите европейски и евроатлантически партньори.С оглед на това, че той е доста сложен, ние разчитаме на взаимодействието освен с всички партньорски служби и с нашите евроатлантически партньори. Този случай и предмет на разследване онагледява новите проблеми, пред които е изправена правоохранителната общност в цял свят.Още по-трудна работа предстои в бъдеще. Надявам се в бъдещ България да е в световните новини в IT сектора, с нашите млади хора, които са специалисти в тази област.”