"Опасна и смъртоносна гореща вълна" е на път за Югозапада през уикенда, предупреждава Националната метеорологична служба на Финикс.
Повече от 25 милиона души са под предупреждение за горещини и повече от 50 дневни рекорда за висока температура могат да бъдат счупени през уикенда – включително в Долината на смъртта, Калифорния, едно от най-горещите места на земята.
„Не подценявайте жегата! Топлината е една от най-смъртоносните опасности на времето, така че не забравяйте да практикувате топлинна безопасност тази седмица“, написаха в Twitter от Националната метеорологична служба на Сакраменто. „Рекордно високи температури ще се усетят в части от Тексас в сряда и четвъртък и ще се разпространят в Калифорния в петък“, съобщи Центърът за прогнози на времето в сряда сутринта.
Високото налягане ще създаде топлинен купол над западната част на САЩ. Куполът ще улови всяка избягваща радиация и ще я изпрати обратно на земята, докато слънчевите лъчи продължават да проникват през нея. Това, съчетано със сухи почви от обширна и дългосрочна суша, ще позволи на температурите да се повишат до рекордни нива над части от Калифорния и югозапад, с високи температури от 35 до над 43 грауса в петък, съобщи Центърът за прогнози на времето.
Горещините ще обхванат площ с размерите на Тексас, където също температурите ще се повишат в сряда и четвъртък следобед.
Пиковете вероятно ще бъдат достигнати от събота до понеделник, съобщи метеорологичната служба в Сан Анджело.
В големите градове в Тексас се очакват високи температури, които да достигат над 38 градуса. Остин, Сан Антонио, Далас и Хюстън вероятно ще достигнат подобни стойности в повече от един ден преди края на седмицата.
Температурите над средните този уикенд вероятно ще подложат електрическата мрежа на Тексас на изпитание. По време на горещата вълна в щата миналия месец тексасците бяха насърчени да пестят енергия като се въздържат от използване на големи уреди по време на пиковите часове.
Първа гореща вълна за годината за Лас Вегас и Финикс
Тъй като този модел на времето остава над Тексас до и през уикенда, той ще се разшири към Южна Калифорния, както и в Невада и Аризона от четвъртък до петък.
Първото събитие с прекомерна топлина – ниво 4 от 4 в експерименталната скала за опасност от топлина на метеорологичните служби – за сезона е вече пред нас, съобщиха от офиса на метеорологичната служба във Финикс.
„Първата гореща вълна за годината има множество климатични зони, заплашващи ежедневни рекордни високи и рекордно топли ниски нива“, добави Националната метеорологична служба на Лас Вегас.
Очаква се температурите в Долината на смъртта да се покачат до 49 градуса в петък. Ако се случи, това ще бъде счупен дневния рекорд от 48.9 С, поставен през 1994 г.
Лас Вегас също ще  регистрира дневни рекорди, с температури близо до 42.7 С както в петък, така и в събота. „Високите температури ще достигнат 43 градуса още този следобед и се очаква да се покачат между 43 и 46 градуса в долните пустини до петък и да продължат през уикенда“, съобщи Националната метеорологична служба на Финикс.
Минималните температури през нощта също ще бъдат близо до рекордно високи. Прогнозата за Лас Вегас е темпераурата през нощта да падне до едва 29 градуса в събота сутринта. Предишната най-висока минимална температура е била 27.2С през 1996 г.
Това, което прави времето това толкова опасно, е, че когато температурите остават толкова горещи през нощта, тялото не може да се охлади. Горещината трябва да намалее в началото на следващата седмица, съобщи Националната метеорологична служба на Финикс, като температурите ще паднат до почти нормалните показания.
Метеорологичните служби в Лас Вегас и Финикс съобщават, че неделята може да не е толкова гореща, колкото първоначално се смяташе.
Вътрешната част на Калифорния ще има "висок" топлинен риск
По подобен начин в Калифорния най-лошото предстои в петък. Ако сте на брега на Калифорния, ще избягате от жегата.
Вътрешността на щата няма да има такъв късмет. „Тенденция за затопляне и изсушаване до края на седмицата за Централната долина“, прогнозира Националната метеорологична служба на Сакраменто. "Най-горещият ден ще бъде петък, с малко облекчение през нощта от жегата."
Рискът от топлина ще бъде висок - ниво 3 от 4 - в петък за по-голямата част от вътрешната част на Калифорния.
„Дневните температури могат да достигнат поне 37-40° в долината в петък, което в съчетание с високите температури през нощта ще доведе до висок риск от топлинни въздействия за широката общественост“, написа в Twitter метеорологичната служба на Сакраменто.