В столицата на смъртните случаи от наркотици в Европа политиците настояват за нови правомощия, за да спрат вълната на разпространение. Смъртните случаи на свръхдоза в Шотландия хвърлят тъмен облак върху дебата за независимостта, пише в  своя статия "Политико" (тук със съкращения).

Средно поне веднъж месечно в малкото шотландско графство Файф се налага ампутация на крака на пристрастен към хероина или други наркотици - резултат от нжектиране на незаконно вещество директно в слабините.

"Слабините са много трудно място за безопасно и чисто инжектиране", обяснява Гарет Балмър, който ръководи услугите за намаляване на вредите във Файф за благотворителната организация за борба с наркоманиите With You,"Ако бъдат оставени сами на себе си, те могат да получат тежки бактериални инфекции на меките тъкани, които могат да завършат с ампутация. Те си правят инжекции в слабините всеки ден и си причиняват много и различни увреждания".

Файф едва ли е най-засегнатата област - тя е в долните класации на мрачната графика на смъртните случаи, причинени от наркотици в Шотландия, и изостава далеч зад епицентровете на кризата - Глазгоу и Дънди. В Глазгоу активисти на кампанията и други благотворителни организации разказват подобни истории за наркомани, които рискуват живота си, като споделят игли в пустошта или се инжектират в алеи, пълни с плъхове.

Според новите годишни данни, публикувани в четвъртък, през 2021 г. в Шотландия 1330 души са загубили живота си поради злоупотреба с наркотици. Това означава, че Шотландия запазва нежеланата титла на европейска столица на смъртността от наркотици, като смъртността е почти четири пъти по-висока от тази в най-близкия й конкурент - Норвегия.

Новата цифра е почти идентична с тази от предходната година, когато в Шотландия бяха регистрирани рекордните за всички времена 1339 смъртни случая. Това е седмата поредна рекордна годишна цифра.

Смъртността в Шотландия също така е около 3,7 пъти по-висока от тази в Обединеното кралство като цяло, което експертите обясняват с комбинацията от лишения, незначителни различия в здравеопазването и по-голямото разпространение на групата на бензодиазепините.

"Всеки смъртен случай, причинен от наркотици, е загуба на човек, който е бил обичан и ценен. Така че, макар да е добре дошло, че смъртните случаи през 2021 г. са малко по-малко в сравнение с предходната година - и че ежегодното нарастване от 2013 г. насам е спряло - ние знаем, че има да се направи още много, за да се справим с тази неприемлива криза", заяви в Туитър шотландският първи министър Никола Стърджън в отговор на данните от четвъртък.

Премиерът Никола Стърджън

Назначението от Стърджън на министър, отговарящ единствено за политиката в областта на наркотиците, предизвика похвали. Въпреки това смъртните случаи продължават.

Една от предложените интервенции е въвеждането на стаи за консумация на наркотици, известни още като помещения за контролирана консумация или центрове за превенция на свръхдози. В такива помещения на употребяващите се разрешава да си инжектират собствени наркотици - или наркотици, законно предоставени от здравни работници - в чиста среда и под наблюдение.

Шотландското правителство смята, че подобни съоръжения биха намалили драстично неимоверно високите нива на смъртност и ампутации. Те и други поддръжници твърдят, че стаите за консумация премахват много от непосредствените рискове за здравето, свързани с инжектирането на наркотици, и биха предотвратили смъртоносни свръхдози. Противниците твърдят, че те могат да насърчат приемането на наркотици, което иначе не би се случило.

"Хората не умират в тези помещения. Ако някой получи свръхдоза в тази услуга, ще има квалифициран или подходящо обучен персонал, който да се справи с тази ситуация", казва Кирстен Хорсбург, оперативен директор на Шотландския форум по наркотиците.

Според Балмър от благотворителната организация With You рискът от ампутация също може да бъде намален значително, тъй като здравните специалисти показват на потребителите по-безопасни части от тялото им за инжектиране на наркотиците.

Но децентрализираното шотландско правителство се сблъсква с границите на правомощията си, тъй като Уестминстър отказва да облекчи закона, който не позволява на Шотландия незабавно да създаде стаи за консумация.

Правителството на Стърджън всъщност разполага с конкретни правомощия за въвеждане на мерки за намеса при употребата на наркотици, тъй като цялата здравна политика е делегирана на Шотландия. Правителството на Уестминстър обаче твърди, че създаването на помещения за консумация би нарушило съществуващото законодателство, и по-конкретно Закона за злоупотребата с наркотици - законодателен акт, който е запазен за Обединеното кралство.

От това следва, че всеки шотландец, който работи в помещение за консумация или го използва, може да бъде арестуван и подведен под отговорност.

Тъй като подобна реформа едва ли ще бъде осъществена, независимо кой ще наследи Борис Джонсън на поста министър-председател на Обединеното кралство, шотландското правителство се надява да реши въпроса при свои собствени условия.

След подробна работа по предложената пилотна стая за консумация в Глазгоу шотландското правителство поиска от своя главен юрист да прецени дали има право да продължи без съгласието на Уестминстър.

Законопроектът, внесен от шотландския лейбърист Пол Суини, в който се призовава за създаването на такива помещения, вече е на етап консултации. Всъщност всички основни политически партии в Шотландия подкрепят въвеждането на стаи за консумация, като дори шотландските тори се противопоставят на колегите си от Уестминстър, като посочват, че няма да се противопоставят на законовото предложение.

Доказателствата от чужбина в полза на стаите за консумация стават все по-силни, като редица проучвания сочат, че съоръженията намаляват риска от свръхдоза и могат да имат други социални ползи.

Такива услуги съществуват под легална форма в поне 13 държави по света, включително в Германия и части от САЩ. Не са известни случаи на фатално предозиране в стая за консумация.

Неочаквано шотландските привърженици дори имат практически пример, който могат да посочат като доказателство за вероятния успех на схемата. Разочарован от бездействието на правителствата както в Единбург, така и в Уестминстър, един от участниците в кампанията и бивш хероинов наркоман взе нещата в свои ръце по време коронавируса през 2020 г. и създаде свой собствен център за превенция на свръхдози в Глазгоу.

В продължение на 10 месеца Питър Крикант ръководи операция от фургон втора употреба, която позволява на употребяващите наркотици в Глазгоуг да си инжектират наркотици в чиста среда под наблюдение. В импровизираното съоръжение се правеха средно по около 30 инжекции на ден.

"Това беше политическо изявление за истинска реформа", казва Крикант, който предварително е вярвал, че стая за консумация може да бъде създадена законно без промяна в закона от страна на Уестминстър.

Оказа се, че е частично прав. С изключение на известен надзор от страна на полицейски служители и едно обвинение за възпрепятстване, което по-късно е оттеглено, законът до голяма степен оставя Крикант на мира.

Проучване на Каледонския университет в Глазгоу стига до заключението, че несанкционираното съоръжение на Крикант показва, че е възможно да се извършва такава услуга, без да бъде закрита от полицията.

Шотландското правителство се надява, че сега неговият висш служител в областта на правото ще одобри предложението за пилотен проект в Глазгоу, особено след като миналата година той обяви, че полицията не трябва повече да преследва хора, хванати в притежание на наркотици от клас А.

Междувременно, тъй като другите мерки не успяват да намалят трайно високата смъртност в Шотландия, активисти като Крикант се чувстват принудени да предприемат отчаяни мерки.