Спадът на БВП на Русия се ускори до 4,9% на годишна база през юни след 4,3% през май. Това показват данните от проучването на Министерството на икономическото развитие „За текущата ситуация в руската икономика“. Според оценките на министерството икономиката е намаляла с 4% на годишна база през второто тримесечие. Спадът през първата половина на тази година в сравнение със същия период на 2021 г. е 0,5%.

„През юни икономическата активност беше подкрепена от подобрените резултати в добивната промишленост и продължаващата положителна динамика в селското стопанство“, заяви икономическото ведомство.

МИР отбеляза възстановяване на производството на петрол (+2,7% на годишна база след -2,4% на годишна база през май) и подобряване на резултатите нефтопреработването (до -0,5% на годишна база през юни след -5,5% на годишна база през май).

В селското стопанство производството продължава да нараства през юни (с 2,1% на годишна база, колкото и през май).

Въпреки това министерството посочва, че в преработвателния сектор положението все още е неравномерно. В някои сектори, ориентирани към вътрешното търсене, производството остава над миналогодишните нива, като например фармацевтичните продукти и строителните материали. В експортно ориентираните отрасли (дървообработване, химическа промишленост, металургично производство), както и в отраслите със значителен дял на междинен внос (автомобилна промишленост, лека промишленост, производство на мебели), спадът се ускорява.

През юни търговията на едро и транспортът продължават да намаляват. Що се отнася до потребителската активност, тя се стабилизира на ниски нива през второто тримесечие, съобщи Министерството на икономическото развитие.

През първото тримесечие на тази година икономиката на Русия нарасна с 3,5%. БВП на страната започна да намалява през април, когато икономиката се сви с 2,8% на годишна база, а спадът продължи и през май (с 4,3% на годишна база).

Според актуализираната прогноза на Централната банка икономиката ще намалее с 4-6% през тази година, а през 2023 г. може да бъде в диапазона 1-4%. Министерството на икономическото развитие все още не е публикувало нова прогноза, а в априлския вариант очакваше спад на БВП от 7,8%.

През юни Максим Решетников, ръководител на Министерството на икономическото развитие, отбеляза, че руската икономика се развива по-добре, отколкото властите са очаквали, и че спадът в края на годината ще бъде по-малък от предишните прогнози.