Икономиката на САЩ се свива с 1,6% на годишна база през първите три месеца на годината, сочат последните данни на търговския отдел на страната, съобщи "Скай нюз". Това се случва след силното разширение от 6,9% през последното финансово тримесечие на 2021 г.

Миналия месец министерството на търговията беше изчислило, че икономиката се е свила с 1,5% през първото тримесечие, но днес направи окончателната си оценка и понижи показателя.

Сред факторите бяха потребителските разходи, които не успяха да достигнат очакваните нива - нараснаха само с 1,8% вместо с прогнозираните 3,1%. Потребителските разходи съставляват около две трети от икономическата продукция на САЩ. Разходите за големи стоки като автомобили и предмети за отдих бяха ревизирани надолу, докато предприятията натрупваха запаси с по-висок темп от очакваното.

Някои анализатори обаче останаха оптимистично настроени.

Скот Хойт, старши икономист в „Moody's Analytics“ в Уест Честър, Пенсилвания, заяви пред Ройтерс:

"Изключително малко вероятно икономиката да е в рецесия, въпреки спада на БВП през първото тримесечие и очевидната слабост на ръста на производството през текущото тримесечие. Растежът на работните места остава силен, инвестициите се увеличават, както домакинствата, така и бизнесът имат силни баланси."

Подобно на много световни икономики, потребителят в САЩ изпитва последиците от рязко покачващата се инфлация, тласкана нагоре от повишаването на цените на стоки от първа необходимост като енергията.

По-рано този месец Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти с три четвърти процентни пункта - най-рязкото повишение от 28 години насам. Сега основният лихвен процент е в диапазона от 1,5 % до 1,75 % - нива, които не са наблюдавани отпреди началото на пандемията от Ковид-19.