Кодексът на труда изрично упоменава карантината като едно от възможните условия за право на болничен, алармираха медици. Чл. 162, ал. 1 от КТ гласи:
Работникът или служителят има право на отпуск при временна неработоспособност поради общо заболяване или професионална болест, трудова злополука, за санаторно-курортно лечение и при належащ медицински преглед или изследване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от семейството, належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед, изследване или лечение, както и за гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението или на детето.
Във вторник министърът на здравеопазването Кирил Ананиев препоръча на хората, пристигащи от рискови дестинации да се поставят под "доброволна карантина" до 14 дни. Той обаче обясни  трябва да вземат отпуск, тъй като не може да им се издаде болничен.
Той обясни, че това важи за хората, които нямат симптоми, но се връщат от рискови дестинации. Тъй като нямат проява на болестта, нямало нормативно основание да се издаде болничен. Затова те ще трябва да уведомят работодателя си и да излязат в платен или неплатен отпуск за 14-дневен срок.