Много афроамериканци не получават адекватни банкови услуги през цялото продължение на живота им. Това показва изследване на фискалните услуги в Съединените щати. Според получените данни, поради липсата на клонове на банките в кварталите, населени с малцинства, тъмнокожите често ползват по-скъпи услуги, като бюра за осребряване на чекове.

Само разликата в цените на финансовите услуги може да им коства до 40 000 долара, разпределено върху цялата продължителност на живота му, сочат резултатите от изследването.

"Семействата от афроамериканци от една страна получават по-малко услуги, а от друга плащат повече дори за тези, които са налични. Това се извършва от самите институции, които би трябвало да предоставят възможности за спестяване.", казва докладът, изготвен от една от водещите компании за финансови консултации в САЩ Макинзи и Ко.

В кварталите, населени с бели, има средно по 41 финансови институции на всеки 100 000 души население. В кварталите на малцинствата, клоновете са 27 на 100 000 души.

В същото време услуги като бързи кредити или заеми за 24 часа, които са много по-скъпи, се срещат по-често в кварталите на малцинствата.

Освен това банките, които са разположени в кварталите на тъмнокожите, най-често искат по-високи суми по сметките на клиентите си, за да не им взимат такси.

Ако белите имат средно 626 долара по сметката си, таксите се намаляват. За тъмнокожите тази сума е средно 871 долара.

Тези разлики показват тенденция да се задълбочават, сочи още докладът.