САЩ отбелязват второто най-бързо спадане на очакваната средна продължителност на живота в сравнение с „другите страни с големи доходи“ през последната година на пандемия, показва ново проучване на данни за смъртността на няколко континента. Единствената срана с по-лоши показатели е Русия, а след САЩ в нерадостната класация следва България.

Изследването на университета в Оксфорд, публикувано в списание The BMJ, прави оценка на преждевременната смъртност в 37 държави, като сравнява действителната продължителност на живота праз 2020 година с това, което се е очаквало според тенденциите в смъртността от периода 2005 – 2019 година.

В 31 от разглежданите държави продължителността на живота е паднала по време на пандемията, а тенденцията в САЩ е измежду най-лошите.

Средната продължителност на живота на американските мъже е намаляла с 2,3 години, а на американките – с 1,6 години.

Резултатите предполагат, че САЩ са свършили относително лошо работата си в борбата срещу пандемията, а продължителността на живота е намаляла с най-бъзи темпове от времето на Втората световна война насам. Страната изостава от другите богати държави по отношение на ключови мерки в здравеопазването.

Голямата изненада е, че спадът в продължителността на живота се дължи на преждевременната смърт сред младите хора, каза д-р Назрул Ислам, ръководител на изследването. Друг фактор са убийствата.

Най-големите загуби в средната продължителност на живота търпят Русия, САЩ, България и Литва.

Дания, Исландия и Южна Корея не отбелязват значим спад по този показател.

Въпреки пандемията Нова Зеландия, Тайван и Норвегия дори отбелязват нарастване на очакваната средна продължителност на живота.

Заключенията на специалистите са, че държавите, приложили стриктни мерки срещу пандемията, имащи опит от минали пандемии и радващи се на високо доверие в правителството, са се справили по-добре през 2020 година.

Според Ислам пандемията е върнала САЩ около две десетилетия назад по отношение на постигнатата продължителност на живота.