Федерален съд постанови в петък, че дългогодишният сподвижник на Доналд Тръмп, Том Барак, който е обвинен в незаконно лобиране за чужда държава, излиза от затвора под гаранция, докато трае процесът. Пакетът от мерки на гаранцията включва сума от 250 милиона долара, 5 милиона от които да се платят ефективно.

Барак също така ще трябва да носи GPS локатор, за да се наблюдава движението му, и има ограничения за пътуване и забрана за трансфер на пари зад граница. Той ще спазва и вечерен час, който ще бъде определен на процедурите преди процеса.

Задържанията ще се яви пред съда в Бруклин понеделник, за да бъде официално подведен под отговорност. Той бе арестуван във вторник в Лос Анджелис, където се яви пред съдия Патриша Донахю и оттогава бе под стража.

Барак е обвинен по 7 точки за действията си като агента на ОАЕ между април 206 и април 2018 година. Повдигнати са му обвинения и във възпрепятстване на правосъдието и даване на лъжливи изявления пред служители на федералните правоприлагащи органи.

Във вторник бяха обвинени още двама мъже – Матю Граймс от Аспен, Колорадо, и Рашид Султан Рашид Ал Малик Алшахи, гражданин на ОАЕ, които се възползвали от статута на Барак като старши външен съветник в кампанията на Тръмп, за да „придвижи“ интересите на ОАЕ и предостави разузнавателни данни, като същевременно не уведомили генералния прокурор, че действията им са предприети по указание на висши служители на ОАЕ.

Прокуратурата подчерта, че Барак има връзки с високопоставени лица в ОАЕ и Саудитска Арабия - две страни, които нямат споразумение за екстрадиране със САЩ - и би могъл да получи помощ, ако реши да се опита да напусне страната с частния си самолет.

В петък съдът постанови гаранция от 5 милиона долара за друг обвинен по същия случай - Матю Граймс. Той също ще трябва да носи гривна за GPS -локализация.